Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Obaľovanie bez vajíčka – najlepšie alternatívy

Obaľovať sa dá aj bez vajíčka – existujú aj iné možnosti, ako pripraviť chrumkavý trojobal bez použitia vajíčka. Ako na to zistíte v nasledujúcom článku.

vyprážané jedlo

Prečo obaľovať?

Takmer každý má rád obaľované pokrmy, či už ryby, mäso, zeleninu alebo tofu – a to z dobrého dôvodu. Chrumkavá kôrka je nielen chutná, ale aj bráni tomu, aby počas tepelnej úpravy z potravín vytiekla tekutina. Vďaka obalu si jedlo zachová svoju arómu. Vajíčko slúži ako spojivo a obal vďaka nemu drží. Kto pestuje vegánsky životný štýl alebo nekonzumuje vajcia z iného dôvodu, nemusí sa chrumkavého obalu vzdať. Zeleninové kotlety alebo karfiolové rezne budú chrumkavé aj v obale bez vajíčka. Pri obaľovaní bez vajíčka však treba nahradiť vajíčko inou hustou hmotou, ktorá bude dobre držať. 

Chrumkavé trojobaly bez vajíčka

Obal je dôležitou súčasťou vyprážaných rezňov, rýb alebo doma pripravených kuracích nugetiek. Pri klasickom trojobale sa mäso alebo iná potravina obalí najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhanke. Takto obalená potravina putuje na panvicu. Kto sa stravuje vegánsky alebo je alergický na vajcia, môže si klásť otázku, ako funguje obaľovanie bez vajíčka. Dá sa to vôbec? Krátka odpoveď znie: áno! Vďaka týmto alternatívam bude chrumkavý trojobal držať aj bez vajíčka. 

Namiesto vajíčka môžete použiť:

TIP: Ak má byť trojobal aj bezlepkový, môžete namiesto múky použiť kukuričnú krupicu a namiesto strúhanky mleté orechy, ovsené vločky alebo kukuričné lupienky. 

Obaľovanie bez vajíčka, zato s mliečnymi produktmi

Výborný trojobal bez vajíčka pripravíte aj s mliečnymi produktmi, ako sú jogurt, mlieko, kondenzované mlieko či smotana. Skôr než začnete obaľovať, nezabudnite mliečny produkt, v ktorom budete obaľovať, osoliť. Potom postupujte ako zvyčajne: obaľte potravinu najskôr v múke, potom v mlieku a nakoniec v strúhanke. Ak chcete, aby bol trojobal hrubší, môžete postup zopakovať. 

Aby bola tekutina dostatočne hustá, môžete si jeden krok ušetriť a zmiešať mliečny produkt s múkou. Túto zmes okoreňte a dobre premiešajte, až kým nebude väzká. Ponorte do nej potravinu a následne ju obaľte v strúhanke. Vyprážajte z oboch strán do chrumkava. 

TIP: Ak chcete, aby bola kôrka ešte chrumkavejšia, môžete do strúhanky pridať tvrdý syr. Namiesto obyčajnej múky môžete vyskúšať kokosovú múku alebo cícerovú múku.

Vegánsky trojobal bez vajíčka

Ak sa stravujete vegánsky, použite namiesto mliečnych produktov vodu, horčicu alebo rastlinné mlieko. Ak použijete horčicu, okoreňte zeleninu, tofu alebo inú potravinu menej. Ak sa rozhodnete pre rastlinné mlieko alebo vodu, postupujte nasledovne:

  1. Zmiešajte vrchovatú polievkovú lyžicu múky s tromi polievkovými lyžicami vody alebo rastlinného mlieka. Pridajte štipku soli a ďalšie korenie podľa chuti. Dobre premiešajte.
  2. Pripravte si tanier so strúhankou.
  3. Obaľte zeleninu alebo inú vegánsku potravinu v tekutine, aby bola pokrytá zo všetkých strán.
  4. Potom ju obaľte v strúhanke.
  5. Zopakujte kroky 3 a 4, ak má byť obal bez vajíčka hrubší.
  6. Vypražte.

Čierne korenie a paprika sa hodia ako k obalu bez vajíčka, tak aj s vajíčkom. 

RADA: Vedeli ste, že existuje aj ryžová múka, sójová múka alebo dokonca mandľová múka? Ak sa rozhodnete viac nepoužívať bežnú múku, v sortimente dm nájdete jej rôzne alternatívy.  

Koniec zoznamu

Vyhnite sa chybám pri obaľovaní

Obal predstavuje ochrannú vrstvu, ktorá chráni mäso, ryby alebo zeleninu pri vyprážaní a zabraňuje vytečeniu tekutiny. Častou chybou pri klasickom obaľovaní alebo pri obaľovaní bez vajíčka je, že tekutina vytečie, čo má za následok to, že jedlo vyschne a obal sa oddelí. Jednoducho prestane držať a odpadne. Vďaka týmto tajným tipom bude obal bez vajíčka dobre držať a bude chrumkavý.

Päť tipov na obaľovanie (bez vajíčka)

  1. Pred obaľovaním mäso alebo inú potravinu dobre osušte. Ak mäso naklepete, bude sa na jeho povrchu nachádzať viac proteínov a obal bude lepšie držať. Kuracie prsia môžete narezať aj na povrchu.
  2. Dodržujte poradie: Múka absorbuje prebytočnú tekutinu. Ak použijete zmes múky a vody, resp. zmes múky a mlieka, môžete pri obaľovaní bez vajíčka potravinu jemne poprášiť. 
  3. Skôr než začnete vyprážať, nechajte obal trochu vyschnúť. 
  4. Pri obaľovaní bez vajíčka môžete namiesto vajíčka použiť cmar a namiesto múky kukuričný škrob: získate tak vzdušný, ľahký obal bez vajíčka. Kukuričný škrob vytvorí chrumkavú kôrku a spojí sa s mäsom lepšie ako bežná múka. TIP: Pridajte k cmaru trochu cesnaku a dijonskej horčice, jedlo tak získa delikátnu chuť.
  5. Namiesto strúhanky môžete použiť Panko. Rezne tak budú ešte chrumkavejšie. Panko pochádza z japonskej kuchyne a je to strúhanka z chlebových omrviniek.