Potraviny do zásoby: Nielen dlho vydržia, ale aj dobre chutia
Jeseň pre mnohé tvory v živočíšnej ríši znamená, že nadišiel čas urobiť si zásoby. Môžeme si z nich vziať príklad a urobiť si zásoby potravín, aby sme boli dobre pripravení na nečakané situácie.

Plánovanie dopredu
Aby boli zásoby potravín efektívne, vyplatí sa viesť zoznam a pravidelne ho kontrolovať. Ktoré potraviny by v zozname rozhodne nemali chýbať? Múka, olej, cukor, ovocné a zeleninové konzervy, priemyselne spracované potraviny, ako aj suché potraviny, napríklad ryža, cestoviny a strukoviny. V špajze môžeme skladovať aj rastlinné nápoje alebo trvanlivé mlieko – neotvorené bez problémov vydržia aj niekoľko mesiacov.
Šup s nimi do špajzy!
- Hrach, fazuľa, šošovica: sušené strukoviny majú vysoký obsah vlákniny, bielkovín, minerálnych látok a vitamínov. Správne uskladnené (na chladnom, suchom a tmavom mieste) vydržia aspoň rok, väčšinou aj dlhšie. Strukoviny dostať aj v konzerve.
- Hotové jedlá v konzerve majú tú výhodu, že ich môžeme rýchlo podávať, no sú tiež odolné voči teplu a chladu, majú nízku hmotnosť a sú nerozbitné. Potraviny v skle, ako napríklad cícer či nakladaná zelenina, takisto bodujú dlhou trvanlivosťou a poháre sa navyše dajú opätovne použiť.
- Obilninové výrobky ako cestoviny, ryža a iné dodávajú telu dostatočné množstvo sacharidov a vďaka nízkemu obsahu vody vydržia nadpriemerne dlho. Neotvorená ryža sa teoreticky nepokazí. Šetria miesto a konzumujú sa bez pridania vody: knäckebrot, resp. krekry sú tiež vhodné na skladovanie v špajze.
- Kto rád pečie, mal by si urobiť zásoby jablkového pyré alebo chia semienok. Ľahko nahradia čerstvé vajcia a odporúčajú sa ako vegánska alternatíva na pečenie. Oceníte ich, ak sa v nedeľu nečakane objaví návšteva a budete chcieť rýchlo upiecť koláč.
Správne skladovanie je polovica úspechu
Aby ste zabránili plytvaniu potravinami a zaistili dlhú trvanlivosť výrobkov, je dôležité správne ich skladovať. Mali by byť v uzatvorených nádobách a skrinkách, na chladnom a suchom mieste.
Tipy a triky
Pri múke treba dbať na to, že pšeničná múka vydrží dlhšie ako celozrnná. Hladká pšeničná múka vydrží až 18 mesiacov, celozrnná 6 až 9 mesiacov. Dobre vedieť: Múka ľahko absorbuje cudzie pachy, preto by ste ju nemali skladovať v blízkosti silno aromatických potravín (napr. korenín). Ak sa aj napriek všetkej opatrnosti objavia mole, vždy majte poruke pasce na potravinové mole.
Všeobecne sa odporúča, že v priemere by každá domácnosť mala mať zásoby (základných potravín) na približne desať dní. Nezabudnite na dostatočné množstvo vody (neperlivej) a množstvo zásob prispôsobte počtu členov v domácnosti.
Koniec zoznamu


