Snacky pre deti na desiatu či olovrant
Rodičia majú často pocit, že ich deti sú stále hladné. To síce nie je úplne pravda, ale rastúce deti majú veľkú potrebu energie. Tú by mali uspokojiť prostredníctvom pravidelných jedál: troch veľkých a dvoch malých. Pripravili sme pre vás niekoľko rýchlych tipov na desiatu či olovrant.
Pravidelnosť v jedení
Pravidelné jedlá sú dôležité pre zdravý vývoj dieťaťa: poskytujú dievčatám a chlapcom potrebnú energiu na hranie, športovanie a učenie sa. Okrem raňajok, obeda a večere by deti mali mať ešte menšie jedlá:
- Desiata počas dopoludnia. V mnohých materských školách sa podávajú spoločné raňajky; v škole je to desiata počas prestávky.
- Olovrant poobede. Kedy presne by mal olovrant byť, to sa v jednotlivých rodinách líši a závisí aj od toho, kedy dieťa obeduje.
Je dôležité, aby vaše dieťa nejedlo bez prestávky, pretože časy bez jedla sú dôležité: iba vďaka prestávkam môže telo opäť pocítiť hlad. To je nevyhnutné pre zdravú výživu. Navyše, neustále jedenie škodí zdraviu zubov, najmä ak ide o sladké občerstvenie a sladené nápoje.
Optimálna desiata
Zatiaľ čo dopoludňajšia desiata zvyčajne pozostáva z obloženého chleba, pri olovrante máte viacero možností na rýchly snack. Renomované inštitúcie, ako sú zdravotnícke a výživové agentúry, odporúčajú ponúkať deťom ako snacky predovšetkým celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu a mliečne výrobky a vyhýbať sa sladkostiam.
To však v každodennom živote, samozrejme, nie je vždy jednoduché: Čím sú deti staršie, tým konkrétnejšie sú aj ich vlastné predstavy o stravovaní. A tie často nesúhlasia s názormi ich rodičov. Skúste nájsť kompromisy, napríklad: Ak teraz zješ jablko, môžeš si potom dať aj dva keksíky.
Tipy na snacky pre deti
Tu sme pre vás pripravili niekoľko nápadov na desiatu doma aj na cestách:
- Ovocie, napr. hrozno, nakrájané jablká alebo hrušky, mandarínky, marhule, banány
- Zelenina, napr. uhorky, mrkva, paradajky, paprika, kaleráb
- Domáci ovocný tvaroh alebo ovocný jogurt
- Mliečno-ovocné koktaily
- Celozrnné krekry
- Ryžové chlebíky
- Celozrnný chlieb alebo žemle
- Müsli a müsli tyčinky bez cukru
- Orechy
Občas môžu medzi rýchlymi občerstveniami byť samozrejme aj sladkosti: zmrzlina, sušienky alebo kúsok koláča doplnia desiatový plán. Prispôsobte desiatu veku vášho dieťaťa: deti mladšie ako tri roky sa môžu zadusiť orechmi alebo malými kúskami zeleniny či ovocia.
Recepty na rýchle jedlá
Sladké alebo slané? Máme pre vás tipy na oboje.
Rýchle pizza muffiny
Potrebujete:
- 200 g špaldovej múky zn. dmBio
- 50 g obilných vločiek zn. dmBio
- 1/2 balíčka prášku do pečiva zn. dmBio
- štipku soli
- 250 ml cmaru
- dve vajíčka
- 200 g šunky
- 50 g sušených paradajok zn. dmBio
- 50 g strúhaného syra
- 150 g kukurice z konzervy
- trochu oleja na vymastenie formičiek
Postup:
- Múku, cmar, obilné vločky, prášok do pečiva, vajcia a soľ vypracujte ako cesto. Sušené paradajky a šunku nakrájajte na kocky a spolu so syrom a kukuricou vmiešajte do cesta.
- Cesto nalejte do vymastených muffinových formičiek a pečte v rúre pri 200 stupňoch asi 30 minút.
Pestré ovocné špízy
Potrebujete:
- Ovocie vhodné na napichovanie, napr. hrozno, jablká, jahody, banány, kiwi, mango, melón
- Drevené špajdle
Postup:
- Ovocie nakrájajte na malé kúsky a striedavo napichujte na špajdle.
- Ak máte viac času, môžete ovociu pomocou vykrajovačiek na sušienky dať originálne tvary.
Takto pestré a chutné vitamíny chutia oveľa lepšie.
Hrozienkové slimáky bez cukru
Potrebujete:
- 250 g celozrnnej múky zn. dmBio
- 250 g ražnej múky zn. dmBio
- 200 ml mlieka
- 50 ml jablkovej šťavy zn. dmBio
- balíček sušeného droždia
- štipku soli
- 120 g hrozienok zn. dmBio
- polovicu jablka
- podľa chuti trochu škorice zn. dmBio
- jedno vajíčko
Postup:
- Droždie rozmiešajte s trochou vlažnej vody. Pridajte múku, soľ a mlieko a vypracujte hladké cesto.
- Cesto prikryte a nechajte ho asi pol hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Cesto ešte raz prepracujte a rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche.
- Hrozienka, jablkovú šťavu a nastrúhané jablko dobre premiešajte a rozotrite náplň na rozvaľkané cesto.
- Cesto zrolujte z dlhšej strany a nakrájajte na približne centimetrové rolky.
- Uložte slimáky na plech a nechajte ich ešte desať minút kysnúť.
- Potrite slimáky žĺtkom.
- Potom ich dajte do rúry: pri 180 stupňoch na približne desať minút.
Koniec zoznamu