Pečieme sušienky: nápady na recepty, ktoré zvládnu aj deti
Maškrty bez rafinovaného cukru, ktoré veľmi jednoducho upečiete spolu s vašimi malými vianočnými škriatkami.

Namiesto cukru použijete ovocné sladidlá ako javorový sirup, zahustenú šťavu z agávy alebo sušené ovocie. Bielu múku nahradíte celozrnnou. Pridáte nastrúhané ovocie a orechy - a už je vianočná maškrta vhodná pre malé deti hotová.
Sobie tváre

Potrebujete:
- 23 dkg masla
- 13 dkg brezového cukru
- Vajce
- 38 dkg celozrnnej múky
- slané praclíky
- brusnice
A takto sa to robí:
Maslo vyberte z chladničky vopred, aby zmäklo. Potom miešajte zmäknuté maslo a cukor, kým nevznikne navrchu pena. Potom pridajte vajce a múku a ešte raz dôkladne premiešajte. Zmes nechajte pol hodiny postáť v chladničke.
Pri výrobe sobích sušienok najskôr vyformujte malé guľôčky a ľahko ich stlačte. Do stredu vložte ako nos zakaždým jednu brusnicu, pomocou drevenej paličky urobte ako oči dierky a slané praclíky rozpoľte a zasuňte do sušienky ako parohy.
Potom sušienky pečte v rúre na pečenie pri 180 stupňoch asi desať minút.
Špaldové sušienky
Potrebujete:
- 12 dkg masla
- 6 PL zahustenej šťavy z agávy
- 1 žĺtok
- 45 dkg špaldovej múky
- 20 dkg čerstvého syra
A takto sa to robí:
Zmäknuté maslo, med, žĺtok a čerstvý syr zmiešajte, potom pridajte múku a vypracujte cesto. Cesto nechajte pol hodiny postáť v chladničke.
Potom cesto rozvaľkajte a vykrojte z neho sušienky podľa chuti a nálady. Pečte pri 180 stupňoch asi desať minút.
Toliare z ovsených vločiek
Potrebujete:
- 3 PL masla
- 5 PL zahustenej šťavy z agávy
- bielok z jedného vajca
- 1 mrkvu
- 12 dkg celozrnnej múky
- 14 dkg ovsených vločiek
- 4 PL cmaru
- 1 ČL prášku do pečiva
- mleté klinčeky
- škoricu
- kardamóm
- podľa chuti hrozienka
A takto sa to robí:
Maslo a cukor miešajte, kým nevznikne pena, a pridajte vyšľahaný bielok. Potom primiešajte nastrúhanú mrkvu, preosiatu múku, prášok do pečiva, mleté klinčeky, škoricu, kardamóm a prípadne hrozienka. Napokon pridajte ovsené vločky a cmar a všetko dobre premiešajte na vláčne cesto.
Malou lyžičkou vytvárajte na papieri na pečenie malé toliare a dozdobte ovsenými vločkami alebo inou dekoráciou. Pečte pri 180 stupňoch asi desať minút.