Všestranná špalda a jej renesancia
Bohatá na živiny, mnohostranne využiteľná, lahodnej chuti – špalda sa môže popýšiť mnohými prednosťami. Ako alternatíva pšenice sa táto obilnina teší veľkej obľube a nachádza využitie pri produkcii čoraz väčšieho množstva výrobkov.

dm drogerie markt
Čas načítania 4 min.
•
26.9.2023

Plodina s dlhou históriou
Triticum spelta či kráľovná obilnín – špalda. Táto obilnina patrí do čeľade lipnicovitých a do rodu pšenica. Vzhľadom na svoju históriu – zmienky o špalde z Ázie siahajú až do 6. tisícročia pred Kristom - sa považuje za historický druh plodiny. V priebehu času prešla šľachtením nových genotypov a tak dnes poznáme niekoľko jej odrôd. Niektoré sa považujú za „pravé“ druhy špaldy, iné sa zas vyznačujú krížením zrna so pšenicou. Špalda je obľúbená najmä pre svoju jemne orieškovú chuť, mnohostranné a jednoduché využitie, ako aj pre vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov. V rámci existencie dnešného bio trendu a vyzdvihovania zdravého životného štýlu zažíva táto obilná plodina v mnohých európskych krajinách skutočnú renesanciu. Čo však robí špaldu takou výnimočnou? A je skutočne zdravšia ako pšenica?
Je špalda zdravou alternatívou pšenice?
V poslednej dobe sa vedú vášnivé diskusie o tom, či je špalda skutočne lepšia ako pšenica. Jednoznačná odpoveď na túto otázku však neexistuje – okrem iného aj preto, že medzi týmito dvoma plodinami je ťažké určiť hranice. Špalda je totiž druh plevnatej pšenice a predovšetkým, je to vzdialená príbuzná dnes tak mimoriadne rozšírenej pšenice letnej. Mimochodom, aj kvôli tomuto príbuzenstvu je špalda nevhodná pre celiatikov či ľudí s bezlepkovou diétou. Napriek tomu sa špalda považuje za zdravú alternatívu k pšenici, a to najmä vďaka jej vyššiemu obsahu vitamínov, ako aj minerálnych látok.
V porovnaní so pšeničnou múkou obsahuje tá špaldová viac minerálov a stopových prvkov. Platí to pre bielu, ako aj celozrnnú špaldovú múku. K jej hodnotným zložkám patria okrem iného železo, horčík, zinok, mangán, meď a kyselina kremičitá. Poslednej spomínanej sa napríklad pripisujú pozitívne účinky na pevnosť pokožky, vlasov a nechtov. Vďaka vysokému obsahu bielkovín je táto historická plodina takisto výborným zdrojom bielkovín, pretože dokáže zásobovať telo cennými proteínmi. Nie nadarmo sa špalda kedysi nazývala obilninou básnikov a mysliteľov. Rovnako ako iné obilniny, aj špalda sa považuje za jemne kyselinotvornú a preto by sa nemala konzumovať v nadmerných množstvách. Ak teda kladiete dôraz na konzumáciu zásaditej stravy, mali by ste dbať na to, aby špalda dlhšie klíčila.
Špalda a ekologické poľnohospodárstvo
Ďalšou prednosťou špaldy je, že ako lokálna obilnina nepodlieha vonkajším vplyvom znečisteného prostredia a keďže sa pestuje v strednej Európe, jej produkcia sa vyznačuje aj nižšími prepravnými nákladmi. U nás sa pestovanie špaldy osvedčilo hlavne v ekologickom poľnohospodárstve. Hoci jej úrodnosť nie je taká vysoká ako pri pšenici a je to aj pestovateľsky náročnejšia plodina, v porovnaní so pšenicou je špalda odolnejšia voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, chorobám i škodcom.
Vykúšajte rozmanitosť špaldových produktov!
Špalda je významnou plodinou aj vďaka svojej širokej využiteľnosti. Špaldový chlieb, špaldové cestoviny, špaldové vločky, špaldové keksíky, špaldové palacinky, špaldové cesto na pizzu či špaldová káva – paleta hotových špaldových výrobkov je stále širšia. Samozrejme, všetky pochúťky si viete vyrobiť aj sami - zo špaldovej múky sa dajú pripraviť akékoľvek sladké a aj slané dobroty. Bohatý výber špaldových múk a produktov zo špaldy nájdete aj v dm e-shope.
Známou a obľúbenou variantou špaldy je zelená špalda. Je to nezrelá špalda, ktorá je mimoriadne bohatá na živiny. Z takýchto zelených zŕn špaldy sa obvykle pripravujú polievky a fašírky, ale hodia sa tiež ako prísada do nátierok. Zelenú špaldu však nie je vhodné dlho skladovať a nehodí sa ani na pečenie.
Oslovila vás špalda? V tom prípade si určite prezrite aj našu pestrú ponuku produktov zdravej výživy!
Produkty k článku
- Značka: dmBio; Názov produktu: Mini špaldové maslové keksy polomáčané v mliečnej čokoláde, 125 g; Cena: 2,35 €; Základná cena: 125 g (1,88 € za 100 g); dm značka logo; 4,766 z 5 hviezdičiek na základe 171 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňu2,35 €125 g (1,88 € za 100 g)Dostupné
Koniec zoznamu