Pražená ryža s tofu a sezamom
14.5.2025

Dĺžka prípravy: 55 min.
Čas na prípravu: 15 min.
•
Čas varenia/pečenia: 40 min.
331 kcal/porcia
Vegánske
•
Hlavné jedlo
•
Vegetariánske
•
Vegetariánska kuchyňa
Prísady
na 2 porcie (1)
Pražená ryža s tofu a sezamom
75 g ryža Basmati celozrnná zn. dmBio
100 g paprika mix (červená, žltá, zelená)
200 g mandľovo orechové tofu zn. dmBio
1 ks šalotka
1 ČL zeleninový bujón bez droždia zn.dmBio
1 ČL červená karí pasta Genussreise zn.dmBio
1 ČL karí korenie zn.dmBio
Olivový olej - extra panenský zn. dmBio
Pažítka, klíčky z reďkovky
Príprava
Pražená ryža s tofu a sezamom
Pripravíme si všetky suroviny.
Šalotku nakrájame na drobno. Polovicu odložíme a polovicu restujeme v hrnci na ryžu na olivovom oleji. Osolíme, aby šalotka rýchlo zmäkla. Ryžu prepláchneme a pridáme k opečenej šalotke. Pridáme ¼ ČL soli, zalejeme 1,5 dcl vriacej vody a varíme pod pokrievkou 30 min. Po uvarení necháme ešte 5 minút odstáť.
Papriku pokrájame na malé kocky. Tofu nakrájame na pásiky. Opečieme ho na olivovom oleji a odložíme.
Pokračujeme v tej istej panvici, v ktorej sme opekali tofu. Opečieme ½ ks šalotky, ktorú sme si odložili. K šalotke pridáme červenú papriku, opečieme. Následne pridáme ochutiny. 1 ČL bujónu, 1 ČL červenej kari pasty a 1 ČL kari korenia. Prilejeme 1 dcl vody a dobre premiešame, aby sa všetky suroviny a chute prepojili.
K zmesi pridáme uvarenú basmati ryžu a pár minút ju opekáme na vyššej teplote.
Na tanier dáme najprv ryžu. Na vrch poukladáme tofu a posypeme ľubovoľne sezamom, klíčkami alebo bylinkami.
Produkty k receptu
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.