Výlet okolo sveta z kuchyne: pripravte si indické jedlo
Zatúžili ste po cestovaní a ďalekých krajinách? V chladnom a upršanom počasí mnohí z nás spomínajú na poslednú dovolenku a v myšlienkach plánujú ďalší výlet. Ak sa chcete vydať na cesty aspoň v kulinárskom zmysle a radi varíte, prostredníctvom tematického indického večera si môžete priniesť svet k sebe domov.

dm drogerie markt
Čas načítania 3 min.
•
23.11.2022

Ak chcete v chladnom ročnom období seba alebo svojich hostí rozmaznať hrejivým menu a radi experimentujete s korením, téma indického jedla je pre vás tá pravá. Začnite od dekorácie stola a prestierania. Správnu atmosféru vytvoríte zlatými svietnikmi, farebným prestieraním a pestrými šatkami. Vhodne naservírované jedlo môže byť tiež súčasťou dekorácie: jednotlivé pokrmy indickej kuchyne sa tradične podávajú na thali – veľkom kovovom podnose s malými miskami.
Indická kuchyňa, to je vegetariánska rozmanitosť
Hlavnými súčasťami indických jedál sú ryža, šošovica, zemiaky, chlieb a zelenina. Vzhľadom na mnoho rôznych náboženstiev sú vegetariánske jedlá v indickej kuchyni obľúbené a rozšírené. Takmer 40% indickej populácie sa teda označuje za vegetariánov a až 80% konzumáciu mäsa obmedzuje. Pri varení sa často používa ghí – indické prepustené maslo.
Inšpirácia na indické menu
Karí sa hodí vždy - tento pojem je západným synonymom pre mnohé ázijské jedlá. Karí má pôvod aj v Indii, kde sa mäso, ryby alebo zelenina podávajú s ďalšími prísadami a aromatickým korením v hustej omáčke. Niekedy viac, niekedy menej ostré, s ryžou alebo šošovicou ako základom. Pri nespočetných karí variáciách si určite každý príde na svoje.
Náš tip: Na zahustenie sa výborne hodí cícerová múka. Popri karí a šošovicovej kaši dál sa na indickom jedálenskom stole, resp. v miske, často vyskytujú aj jedlá s cícerom a zemiakmi. Okrem rôznych jedál a dipov nesmie chýbať obľúbený chlieb naan, ktorý sa podáva ako príloha.
Indický plochý chlieb z panvice
Na prípravu svetoznámeho chleba naan budete potrebovať iba niekoľko ingrediencií:
- 1 ČL suchého droždia
- ½ ČL cukru
- 100 ml (rastlinného) mlieka
- 100 g prírodného alebo sójového jogurtu
- ½ ČL soli
- ½ ČL prášku do pečiva
- maslo Ghí na servírovanie
Všetky prísady okrem mlieka dajte do veľkej misy, postupne pridávajte mlieko a všetko dobre premiešajte rukou alebo mixérom s miešacím hákom. Cesto nechajte postáť (asi 1 hodinu) a potom ho rozdeľte na šesť rovnako veľkých častí. Z každého cesta vytvarujte placku, ktorú krátko opečte na horúcej panvici bez pridania ďalšieho tuku.
Produkty k receptu
Koniec zoznamu
Snacky a dipy
Orechy majú pozitívny vplyv nielen na našu srdcovo-cievnu sústavu, ale dodávajú nám aj energiu a obsahujú zdravé tuky a živiny. Korenené oriešky sa výborne hodia k indickému jedlu ako malé občerstvenie alebo ako dezert. Z kešu orieškov sa dá tiež rýchlo a jednoducho pripraviť dip, ktorý môžete podávať s predjedlom.
Indický dezert
Dokonalým ovocným dezertom z indickej kuchyne je mango lassi. Hlavnými prísadami sú mango, jogurt a voda alebo mlieko. Podľa chuti ho môžete ozdobiť štipkou kurkumy alebo kardamómu.
Dobrú chuť!
Produkty k článku
Koniec zoznamu