Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Antioxidanty proti voľným radikálom

Antioxidanty sú pre naše telo mimoriadne dôležité. Majú ochrannú funkciu a chránia organizmus pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidačný účinok lapačov voľných radikálov má široké uplatnenie – od jednotlivých buniek až po zdravú pokožku. Antioxidačné potraviny a doplnky stravy nám dodávajú vysoko účinné mikroživiny.

dm drogerie markt

Čas načítania 5 min.

23.8.2024

potraviny s antioxidantami

Čo sú antioxidanty?

Za pojmom antioxidanty sa skrývajú dva čiastkové pojmy: „anti“ a „oxidant“. „Anti“ znamená „proti“, zatiaľ čo oxidant je vysoko reaktívna chemická látka, ktorá môže vstúpiť do chemickej oxidačnej reakcie s inými molekulami. V biológii a medicíne sa tieto oxidanty nazývajú „voľné radikály“.

Antioxidanty pôsobia proti týmto voľným radikálom. Sú to „lapače voľných radikálov“. Ich úlohou je „odchytiť“ voľné radikály a zneškodniť ich. Existuje celý rad antioxidantov – a teda aj spôsobov, ako sa im to darí dosiahnuť.

Odkiaľ pochádzajú voľné radikály?

Voľné radikály sú súčasťou nášho životného prostredia a dokonca sa tvoria aj v tele. Tam vznikajú v rámci rôznych metabolických procesov – čiastočne ako žiaduci, ale aj ako nežiaduci vedľajší produkt.

Okrem toho existujú aj voľné radikály absorbované zvonku alebo exogénne látky, ktoré telo samo rozkladá na voľné radikály. Typickými príkladmi takýchto vonkajších vplyvov a príčin oxidačného stresu sú:

  • environmentálne toxíny, ako sú ťažké kovy (ortuť, olovo alebo chróm) alebo pesticídy (DDT, PCP alebo PBDE)
  • cigaretový dym s až tisíckou voľných radikálov na jedno potiahnutie
  • alkohol v dôsledku metabolizácie v tele
  • slnečné žiarenie prostredníctvom vplyvu žiarenia na látky v koži

Pôsobenie tepla, röntgenového alebo rádioaktívneho žiarenia tiež spúšťa tvorbu voľných radikálov.

Oxidačný stres a jeho následky

Tieto voľné radikály sú vysoko reaktívne molekuly, ktoré majú jediný cieľ: čo najrýchlejšie vstúpiť do chemickej reakcie s inou molekulou. Pritom spôsobujú to, čo poznáme ako oxidačný stres. Môžu sa poškodiť molekuly, metabolity, enzýmy, hormóny a dokonca aj bunkové membrány. Často dochádza k celej kaskáde poškodení, pretože pri reakcii vznikajú voľné radikály. Ak je DNA poškodená voľnými radikálmi, môže dôjsť k mutáciám a ďalším vážnym následkom, ako je rozvoj degeneratívnych ochorení alebo rakoviny.

Príklady iných ochorení, ktoré sa dnes spájajú s oxidačným stresom:

  • ochorenia srdcovo-cievnej sústavy
  • Alzheimerova choroba
  • Parkinsonova choroba
  • cukrovka
  • niektoré očné ochorenia

Príklady antioxidantov

Antioxidanty sú veľmi heterogénna (zmiešaná) skupina molekúl. Všetky majú spoločnú vlastnosť – antioxidačný účinok. Výrazne sa však líšia štruktúrou a stavbou. Tri hlavné príklady antioxidantov sú:

Antioxidanty: výhody a účinky

Antioxidanty ako lapače radikálov neutralizujú voľné radikály. Mnohé antioxidanty reagujú s voľnými radikálmi bez toho, aby pri tom vznikali nové voľné radikály. Niektoré antioxidanty však majú aj ochranný účinok alebo zachytávajú kaskádu poškodení spôsobených voľnými radikálmi. Ďalej majú napríklad aj funkciu ochrany buniek alebo membrán, viažu voľné radikály a zneškodňujú ich. Stopové prvky sú často súčasťou špeciálnych antioxidačných ochranných mechanizmov v tele, ako napríklad enzýmov.

Oplatí sa vedieť: Telo si dokonca vytvára antioxidačnú sieť na ochranu pred voľnými radikálmi. V rámci nej antioxidanty navzájom interagujú, aby boli obzvlášť účinné. Dalo by sa to opísať ako istý druh imunitného systému proti voľným radikálom.

Najlepšie antioxidanty

Najlepší antioxidant je ten, ktorý telo momentálne potrebuje. Dôležité je zásobiť metabolizmus a antioxidačnú sieť všetkými potenciálnymi antioxidantmi.

Vitamíny

Medzi vitamíny s antioxidačnými účinkami patria vitamíny A, C a E, ako aj betakarotén a vitamín B2.

Minerály

Súčasťou antioxidačnej siete sú aj mnohé minerály a stopové prvky. Patria sem zinok, mangán, selén, meď a železo.

Sekundárne rastlinné látky

Dôležitú úlohu v našej ochrane pred voľnými radikálmi zohrávajú i sekundárne rastlinné látky ako polyfenoly, flavonoidy, lykopén, antokyány, zeaxantín či karotenoidy.

Kde sa nachádzajú antioxidanty?

Antioxidanty sa nachádzajú v mnohých potravinách. Patria sem napríklad ovocie a zelenina, strukoviny a orechy, celozrnné produkty a kvalitné rastlinné oleje ako olivový olej.

Zelenina s antioxidačnými účinkami

Pri zelenine platí, že čím intenzívnejšia farba, tým lepšie. Mnoho odborníkov na výživu hovorí o farbách semaforu:

  • zelená zelenina, ako je špenát, šalát alebo spirulina
  • žltá zelenina ako paprika alebo mrkva
  • červená zelenina ako červená kapusta, cvikla, červená paprika alebo paradajky

Ovocie s antioxidantmi

Pravidlo farieb semaforu sa dá aplikovať aj na ovocie. Existuje široká škála antioxidačných potravín rastlinného pôvodu – od zeleného hrozna cez žltý ananás až po červené čerešne a mnohé druhy bobuľovín. Pre vysoký obsah vitamínu C sú dobré aj citrusové plody všetkých druhov.

Iné antioxidačné potraviny

Okrem spomínaných rastlinných potravín ako ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné produkty, orechy a oleje sa medzi antioxidačné potraviny počítajú aj produkty bohaté na minerály a stopové prvky, ako sú ryby a vajcia. Tie sú zdrojom vysokokvalitných aminokyselín a stavebných zložiek tukov, ktoré prispievajú k antioxidačnej ochrannej funkcii tela.

Koniec zoznamu

Vhodné produktové kategórie