Na obed či večeru čaj? Skúste varenie a pečenie s čajom
Čaj dokáže uvariť každý – ale použili ste už niekedy pri varení čaj ako ingredienciu? Áno, dobre čítate – čaj je vynikajúca ingrediencia na prípravu jedál varením aj pečením a je skvelý aj na zvýraznenie chuti pokrmov.

dm drogerie markt
Čas načítania 6 min.
•
7.10.2022

Varenie a pečenie s čajom – ako teda na to?
Je to ako experimentovanie s koreninami – so štipkou čaju môžete vytvoriť z normálneho pokrmu niečo špeciálne alebo z klasiky niečo úplne nové. Kreativite sa teda v „čajovej“ kuchyni medze určite nekladú. V závislosti od toho ktorého druhu, dodá čaj jedinečnú arómu polievkam, hlavným jedlám, omáčkam, šalátom a tiež dezertom.
Základné pravidlo znie: Čím výdatnejšie jedlo, tým silnejší čaj môžete použiť na jeho dochutenie. Rozhodujúcu úlohu tu pritom zohráva predovšetkým aróma, pretože čím viac aromatických látok majú jednotlivé prísady spoločné s čajom, tým lepšie sa dajú následne pri varení kombinovať.
Podľa toho, aký druh čaju ste sa rozhodli použiť pri varení a aké jedlo sa chystáte uvariť, môžete siahnuť buď po sypanom čaji, čiže čajových lístkoch alebo po výluhu. Ani v tomto prípade veru kreativita nepozná medze. Majte však na pamäti, že tekuté pokrmy je ideálne kombinovať s výluhom, zatiaľ čo tuhé skôr so sypaným čajom. Do výpeku alebo omáčky môžete pokojne pridať čajové vrecúška, ak pokrm pečiete alebo dusíte, je doň vhodné pridať čajové lístky a čajový výluh sa hodí na marinované mäso alebo ryby.
Food pairing s čajom: kto správny „match“ hľadá, ten ho aj nájde
Aby ste hneď mohli začať s experimentovaním a kreovaním nových jedál a zároveň, aby ste nemuseli tráviť hodiny vyhľadávaním v hlbinách internetu, prinášame vám stručný prehľad o tom, čo s čím:
Čierny čaj
Čierny čaj dodá pokrmom korenistú, jemne trpkú arómu. Najlepšie sa hodí ku grilovaným jedlám a tiež k zelenine, ako napríklad k cukete, sladkým zemiakom a baklažánu. Čierny čaj sa tiež skvele kombinuje s čokoládou, ovocím, napríklad s jahodami a malinami, ale tiež s korením, napríklad so škoricou či kardamónom.
Inšpirácie: Za mimoriadne chutné považujeme maslové sušienky so sypaným čajom, vláčnu bábovku s čokoládovou polevou s čiernym čajom, hovädzie marinované v čaji alebo smoothie s bobuľovým ovocím a čiernym čajom.
Zelený čaj
Zelený čaj sa ideálne hodí k rybám, jogurtu, zelenine, napríklad k uhorkám a paradajkám a kyslastému ovociu, ako sú napríklad citróny, ananás alebo jablká. Pokrmom dodáva jemnú trávnatú, sviežu, korenisto-ovocnú arómu a dokopy ide s korením, zázvorom, bazalkou či trebuľkou.
Inšpirácie: Lososovi s krustou zo zeleného čaju, uhorkovému či paradajkovému šalátu s marinádou zo zeleného čaju a lahodnému jogurtu s čajom a čerstvým ovocím sa jednoducho nedá odolať.
Oolong čaj
Oolong čaju vďaka spôsobu jeho spracovania patrí miesto niekde medzi čiernym a zeleným čajom. Vyznačuje sa úžasnou vôňou s jemnými, sladko kvetinovými až korenistými a výraznými tónmi. Oolong čaj preto dodáva osobitý charakter dezertom, ale aj sýtejším jedlám dochuteným bylinkami. S čajom možno skvele kombinovať orechy, ovocie typu mango, limetka, banán, pomaranč, ale tiež karamel, nugát, kokosové mlieko a čokoládu.
Inšpirácie: Chutnali ste už rizoto vylepšené Oolong čajom? Alebo čo tak morčacie prsia v orieškovo-Oolong čajovej kruste? A vedeli ste, že ovocnému koktailu s mangom, limetkou a pomarančovým džúsom dodá Oolong tú správnu exotickú nótu? Musíte to bezpodmienečne vyskúšať – tú chuť si zamilujete!
Biely čaj
Biely čaj sa vyznačuje veľmi jemnou a decentnou chuťou. Je to jeden z najušľachtilejších čajov a ideálne doladí chuť potravín rovnakej kvality. Jeho čerstvá kvetinová a jemne sladkastá aróma sa skvele hodí k rybám a morským plodom, ľahkým šalátom, jemnému pečivu a ľahším syrom. Ľahkým dezertom, ako sú sorbety či krémy, dodá biely čaj typický ušľachtilý nádych. No a čo môže byť lepšie ako biely čaj s bielou čokoládou?
Inšpirácie: Viete si predstaviť, že by ste syrové fondue skombinovali s bielym čajom? Alebo čo tak pestré šaláty s marinádou z bieleho čaju? Podávate dnes ako dezert nadýchanú a jemnú čokoládovú mousse s bielym čajom? V tom prípade sa k vám okamžite pozývame!
Ovocné a bylinkové čaje v gurmánskej kuchyni
Aj kombinovanie ovocných a bylinkových čajov je v domácom prostredí celkom veda. Zmiešajte teda to, čo vám najviac chutí. Tam, kde sa vám žiada ovocia, jednoducho pridajte ovocný čaj. A tam, kde sa skvele hodí korenistá chuť, tam môžete bez váhania pridať bylinkový čaj.
Ovocný čaj
Ovocný čaj je základom horúceho, ale aj krásne vychladeného ľadového čaju. Ak ho vyšperkujeme ešte čerstvým ovocím, citrónom a bylinkami typu mäta alebo medovka, počas horúcich letných dní len tak povzbudíme naše zmysly. Ovocný čaj sa však dá kombinovať aj s trochu sýtejšími pokrmami. Len ako klasický čaj alebo ako prísada do rafinovaného želé z čerstvého ovocia sa perfektne hodí k syrom, divine alebo steakom. Ak ste fanúšikmi pikantných pokrmov, dochuťte želé s čili.
Bylinkové čaje
Bylinkové čaje ako zázvor, mäta, šalvia, medovka citrónová alebo tiež kvety ruže rozhodne majú mať svoje pevné miesto na dobre zásobenej čajovej poličke. Dajú sa elegantne kombinovať s nadýchanými dezertmi, polievkami či mäsom a rybami. Čaj rooibos napríklad skvele doladí čokoládu a rovnako dodá sladkastú chuť obľúbenému kurčaťu na karí a tiež typicky jesennej tekvicovej krémovej polievke.
Prekročte svoje vlastné hranice a objavte svet nových chuťových kompozícií
Či sa to týka špičkovej gastronómie alebo experimentov vo vlastnej domácej kuchyni – čaj je rozhodne prostriedok, pomocou ktorého sa dajú v kuchyni vykúzliť všemožne chutné výtvory. Nebojte sa skúšať nové veci! Zaexperimentujte si s pestrou paletou čajov a vytvorte si svoju vlastnú čajovú kompozíciu. Veríme, že vám to vnesie do života radosť.