Špagety, tortellini, penne… koľko druhov cestovín, toľko receptov
Pri viac ako 600 druhoch cestovín na celom svete by sme na ich zoznam potrebovali celý článok. Ak ste sa niekedy pýtali, načo ich je toľko, máme pre vás odpoveď - treba ju hľadať v omáčke. Pretože tak, ako existuje na každý hrniec tá správna pokrievka, tak aj ku každej omáčke existuje ideálny tvar a druh cestovín.

Koľko druhov cestovín, toľko omáčok. Tak napríklad:
- Klasiku predstavuje jednoznačne paradajková omáčka, či už s mletým mäsom alebo jej vegánska alternatíva.
- Tesne za ňou nasleduje krémová omáčka à la carbonara.
- Obľúbené sú tiež rôzne varianty pesta, napríklad pesto z bazalky, medvedieho cesnaku alebo sušených paradajok.
Ktorý druh cestovín a omáčka spolu tvoria dokonalý pár?
Ak chcete dosiahnuť dokonalý kulinársky zážitok ako v Taliansku, je nevyhnutné brať do úvahy aj správnu kombináciu cestovín a omáčky. Hoci sa medzi rôznymi druhmi cestovín nájde aj niekoľko multifunkčných, ktoré môžete kombinovať takmer s každou omáčkou, tieto druhy cestovín a omáčky sa spolu dopĺňajú mimoriadne dobre:
1. Jemné a ľahké
Špagety, tagliatelle a linguine sa vďaka svojmu podlhovastému a tenkému tvaru výborne hodia k ľahkým omáčkam a pestu. Letná omáčka s citrónom alebo limetkou dochutí cestoviny rovnako dobre ako pesto rosso. Aj k omáčkam na olejovom základe, ako napríklad „aglio e olio“ (s cesnakom a olivovým olejom), sú vždy tou správnou voľbou práve špagety.
2. Čím viac, tým lepšie
Krémová syrovo-smotanová omáčka s hubami alebo bez nich je ideálnym doplnkom k cestovinám v tvare mištičiek, ako sú conchiglioni. Ich drážkový povrch zachytí viac omáčky ako ktorýkoľvek iný tvar. Tento druh cestovín výborne chutí aj v kombinácii s ricottou či mascarpone.
Rovnako dobre sa omáčky držia na rúrkovitých cestovinách ako penne či fusilli a aj výdatné sugo a mäsové omáčky tvoria s týmito obľúbenými cestovinami lahodné duo. Vo všeobecnosti platí, že čím je omáčka hustejšia, tým širšie a vrúbkovitejšie by mali byť cestoviny.
V taštičke
Taštičky z cesta plnené zeleninou, syrom alebo mäsom ako tortellini a ravioli sa hodia ku všetkým omáčkam, no výborne chutia aj jednoducho preliate maslom a posypané parmezánom. Skúste to a budete sa cítiť ako v Taliansku!
Vedeli ste, že...?
Aby sa cestoviny a omáčka dobre prepojili, odporúča sa cestoviny po dovarení nepreplachovať, pretože tým strácajú priľnavosť. Pri varení do vody po dosiahnutí bodu varu nezabudnite pridať soľ! Hovorí sa, že táto voda by mala byť slaná ako more. Cestoviny potom majú lepšiu chuť, bez ohľadu na ich druh.
Či už veľké, malé, tenké, dlhé, skrútené či natiahnuté: niekedy by ste si mali namiesto starostí urobiť cestoviny. Buon appetito!
Produkty k článku
Koniec zoznamu