Recept na plnku: výdatný nákyp z pečiva, ktorý skvele chutí
Hľadáte recept na chutnú tradičnú stredoeurópsku veľkonočnú plnku, ktorá poteší celú rodinu? Či už preferujete klasickú verziu s mäsom alebo vegetariánsku variantu, tu nájdete podrobný návod, s ktorým prípravu zvládnete hravo.

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
22.8.2025

Odkiaľ táto klasická veľkonočná plnka pochádza?
Ako už viete, recept na veľkonočnú plnku pochádza z Česka. Tento lahodný výdatný pokrm sa tradične pripravuje na Veľkú noc. Aby sme boli presní, veľkonočná plnka z vajec, čerstvých byliniek, starého chleba a údeného mäsa sa na Bielu sobotu nosila do kostola na požehnanie. Zvyčajne sa teda pripravovala už niekoľko dní pred Veľkou nocou.
Veľkonočnú plnku poznáme pod viacerými názvami, napríklad nádievka (z českého originálu „nádivka“), veľkonočná baba, baránok a podobne. Nádievka sa používala ako knedľová plnka do pečeného kurčaťa.
Dnes sa plnka často pripravuje ako lahodná príloha k mäsu alebo iným slaným jedlám. Na tomto chutnom pokrme si však môžu pochutnať aj vegetariáni, stačí nahradiť mäso obľúbenými sójovými výrobkami alebo inými vegetariánskymi náhradami mäsa.
Príprava podľa receptu na veľkonočnú plnku
- Celkový čas: 1 hodina 15 minút
- Čas prípravy: 30 minút
- cca 40 – 45 minút pečenie v rúre
Prísady
- 5 ks starého pečiva (cca 220 g), napr. staré žemle alebo rožky, príp. bagety (2 – 3 dni staré),
- 1 strúčik cesnaku
- 300 ml vlažného mlieka
- 4 vajcia
- štipka muškátového orieška
- čierne korenie
- 80 g masla + maslo na vymastenie formy
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 250 g varenej slaniny alebo údeného mäsa (alebo ľubovoľnej náhrady mäsa pre vegetariánov)
- 2 hrste špenátu alebo žihľavy
- ½ zväzku petržlenu
Príprava
1. krok
Rožky alebo žemle na veľkonočnú plnku nakrájajte na asi 1,5 až 2 cm kocky a vložte ich do veľkej misy. Cesnak ošúpte a nasekajte nadrobno. Oddeľte vajcia a bielka, ktoré budete potrebovať neskôr.
V druhej miske vyšľahajte vlažné mlieko so štyrmi žĺtkami a ochuťte muškátovým orieškom, soľou a korením. Potom pridajte cesnak a zmesou polejte pečivo nakrájané na kocky.
Dobre premiešajte a nechajte pečivo nasiaknuť zmesou.
TIP: Odporúčame na pečivo použiť veľkú misu, keďže na záver receptu sa k pečivu pridajú ostatné prísady.
2. krok
Teplovzdušnú rúru predhrejte na 180 °C. Listy špenátu alebo žihľavy umyte, opláchnite horúcou vodou a následne studenou vodou. Petržlenovú vňať tiež umyte a dobre straste. Potom špenát, žihľavu a petržlenovú vňať nasekajte nahrubo. Mäso nakrájajte na malé kocky a z bielkov, do ktorých pridáte štipku soli, vyšľahajte tuhý sneh.
TIP: Namiesto slaniny možno použiť uvarené kuracie mäso, alebo do bezmäsitej verzie tofu či sójové kúsky. Náhradu mäsa tiež nakrájajte na malé kocky.
3. krok
Zapekaciu misu na veľkonočnú plnku vymastite trochou masla a potom ju vysypte strúhankou. K pečivu pridajte mäso alebo náhradu mäsa, vyšľahané bielky a nasekané bylinky. Všetko opatrne premiešajte varechou.
4. krok
Hotovú zmes preložte do zapekacej misy. Pekne uhlaďte. Maslo nakrájajte na tenké plátky a tie poukladajte na uhladenú zmes. Zapekaciu misu vložte do vyhriatej rúry a plnku pečte asi 40 minút dozlatista.
Veľkonočná plnka je hotová!
TIP: Namiesto zapekacej misy môžete použiť formu na banánový chlebík alebo ľubovoľnú formu na pečenie. Dôležité je, aby sa všetko dobre prepieklo – prípadne pichnite do plnky špajľu a skontrolujte stav prepečenia.
Recept na vegetariánsku plnku
Ani priaznivci bezmäsitej stravy sa nemusia zriecť lahodnej nádievky. Mäso možno nahradiť ľubovoľným sójovým výrobkom, prípadne zeleninou, chuťovo vhodné sú tiež huby. Vhodnou alternatívou a skvelým doplnkom k veľkonočnej plnke sú tiež ryžový proteín, hrášok a proso. Najbližšie k slanine je údené tofu, ktoré sa považuje za univerzálnu náhradu mäsa a hodí sa aj do vegetariánskej nádievky. Jemným údením vzniká vôňa, ktorá je typická aj pre slaninu.
4 všeobecné tipy na veľkonočnú plnku
- Špenát, petržlenovú vňať a žihľavu možno doplniť alebo nahradiť inými jarnými či divokými bylinkami – podľa chuti.
- Nedojedený zvyšok plnky je najlepšie skladovať v zapekacej mise prikrytej potravinovou fóliou. Plnka vydrží v chladničke asi päť dní.
- Nezohrievajte vašu nádievku v mikrovlnnej rúre! Veľkonočná plnka chutí omnoho lepšie nakrájaná na plátky a opečená na panvici s trochou masla. Hmmm, to je dobrota!
- Na pečenie sa odporúča obdĺžniková zapekacia misa s rozmermi cca 20 x 30 cm. Tento recept na veľkonočnú plnku je na približne šesť porcií. Ak chcete pohostiť viac ako šesť osôb, zdvojnásobte údaje v recepte a použite väčšiu zapekaciu misu.
Tradičná veľkonočná plnka je vhodná ako príloha aj ako hlavné jedlo, podľa chuti. Veľa radosti pri pečení!
Produkty k článku
Koniec zoznamu