Matcha - otázky a odpovede
Intenzívna zelená farba, nasladlá až horká chuť, bohatý na vitamíny – týmito troma vlastnosťami sa dá v skratke opísať matcha. Povieme vám, odkiaľ matcha pochádza, čo to je a aké má účinky!

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
29.9.2023

Čo je matcha?
Japonský výraz „matcha“ v preklade doslova znamená „mletý čaj“ – a presne tým aj matcha je. Matcha sa získava spracovaním listov čajovej odrody tencha, lístky prechádzajú procesom parenia a sušenia a následne sa melú na jemný prášok. Tradične sa spracúvajú len jemné lístky zbavené stoniek, vetvičiek a žiliek – samotná výroba čaju sa preto považuje za zložitú, je až akousi formou umenia a mnohí pestovatelia ju neovládajú. Pôvodne pochádza táto ušľachtilá rastlina z Číny, odkiaľ si potom našla svoju cestu aj do Japonska. Zatiaľ čo matcha v Číne upadla do zabudnutia, v Japonsku sa stal matcha čaj pevnou súčasťou tradičného čajového obradu.
Aký je rozdiel medzi matcha a čajovým práškom?
Keďže matcha je na svete čoraz populárnejšia, no výroba tohto čaju je náročná a aj nákladná, niektorí výrobcovia čaju si zvolili menej nákladnú alternatívu - zelený čaj v prášku. Na rozdiel od pravého „matcha čaju“ sa v prípade zeleného čaju melie do zmesi celý list, čo sa následne odráža na horkastej chuti nápoja. Okrem tohto aspektu je tu oproti produkcii matcha značne zjednodušený aj výrobný proces, takže rozdiely v kvalite môžu byť skutočne markantné. Tieto menej akostné mleté zelené čaje sa obyčajne predávajú pod názvom „varená matcha“ alebo sa používajú vo výrobkoch s obsahom matcha, ako napríklad v keksíkoch a koktailoch. Mimochodom, v dm e-shope nájdete japonský matcha čaj v bio kvalite, ktorý svoje meno nesie zaslúžene.
Prečo je matcha čaj taký zdravý?
Na rozdiel od bežných čajov, v matcha čajoch, nápojoch či jedlách sa konzumujú lístky takpovediac celé. Výhodou je, že z celých listov človek dokáže prijať do organizmu viac zložiek ako napríklad zo záparov či výluhov, pretože v tomto prípade organizmus prijíma len látky rozpustené vo vode. Hovorí sa, že v jednej šálke matcha čaju sa ukrýva toľko účinných látok ako v 1,5 litri zeleného čaju. Fakt, že matcha čaj by bol zdravší ako zelený čaj, zatiaľ ale nebol vedecký dokázaný. Je však dokázané, že matcha obsahuje všetky druhy zdraviu prospešných látok vrátane vitamínu A, B, C a E, ako aj aminokyseliny a antioxidanty ako EGCG (epigalokatechín galát). Tejto látke sa pripisujú protizápalové účinky a tiež priamo posilňuje imunitný systém.
Obsahuje matcha čaj kofeín?
Áno, a to dokonca celkom slušnú dávku. Avšak účinky matcha čaju sú v porovnaní s účinkami kávy odlišné. Zatiaľ čo kofeín v káve pôsobí rýchlo a silno, účinky po konzumácii prášku zo zeleného čaju nastupujú neskôr a trvajú dlhšie. Príčinou je rozličný spôsob uvoľňovania alkaloidov. Okrem kofeínu matcha čaj obsahuje aj aminokyseliny, ktoré majú upokojujúce účinky, napríklad taký L-teanín, ktorý zlepšuje koncentráciu. Matcha teda nabudí a dodá energiu, no na rozdiel od kávy, po konzumácii matcha vás nepotrápi nervozita.
Ako matcha čaj správne pripraviť?
Príprava matcha čaju je celkom jednoduchá:
- Zalejte matcha (približne jeden až dva gramy) v na to výhradne určenej miske (zvanej „Chawan“) horúcou vodou (zhruba 80 stupňov),
- následne vyšľahajte do peny - používa sa na to špeciálna bambusová metlička – Chasen,
- nechajte matcha vo vode rozpustiť,
- vychutnávajte!
Matcha prášok sa nemusí primiešavať len do vody, ale aj do ovocných štiav, mlieka alebo do rastlinných nápojov. Na trhu si svoje pevné miesto našlo už aj takzvané matcha latte – druh mliečneho koktailu s matcha práškom, ktorý mimochodom výborne chutí aj so sójovým alebo mandľovým nápojom. V Japonsku sa prášok zo zeleného čaju hojne používa v rôznych produktoch – od jogurtov a zmrzlín až po čokoládu, sušienky a müsli. Ako vzácna prísada sa matcha používa aj na zušľachtenie iných lístkových čajov.
Na čo si dať pri pití matcha čaju pozor?
Matcha nie je patentovaný produkt, preto sa môže stať, že kvalita ponúkaných produktov sa môže líšiť. Vyššia či nižšia kvalita sa prejavuje hlavne na chuti. V zásade platí, že čajový prášok matcha by sa mal spotrebovať čo najskôr po otvorení balenia, nakoľko rýchlo stráca na kvalite. Kvôli tomu sa osvedčil predaj matcha čaju porciovaného v podlhovastých vrecúškach, ktorý nájdete aj v dm e-shope. Zaujímavé je aj to, že matcha čaj by sa nemal popíjať k jedlu – obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú, ktorá znižuje vstrebateľnosť stopových prvkov a minerálov. Odporúča sa vychutnať si ho najskôr hodinu po jedle.
Rozhodli ste sa vyskúšať matcha čaj a ste fanúšikom zdravého životného štýlu? Inšpirujte sa našou ponukou produktov zdravej výživy - určite objavíte mnoho inšpirácie!
Koniec zoznamu