Pitie pravého čaju: Čajová hodinka so zeleným, bielym, čiernym a oolong čajom

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
14.8.2023
Jedna rastlina, veľa rôznych farieb a nespočetné možnosti, ako mať skutočný pôžitok z pitia čaju. Vypime si spoločne šálku pravého čaju a porozprávajme sa o jednej z najväčších lahôdok na svete.

Čajová rastlina Camellia sinensis: bohatá na tradície a hlboko zakorenená v mnohých kultúrach
Vedeli ste, že zelený, biely, čierny aj tradičný čínsky oolong čaj pochádza z rovnakej rastliny, a to z čajovníka Camellia sinensis, ktorý rastie v mnohých kútoch zeme? Táto rastlina sa pestuje v Číne už viac ako 5000 rokov a môže sa dožiť okolo 140 rokov.
To, že sa konečný produkt líši farbou a chuťou, je výlučne výsledkom rôzneho spracovania čajových lístkov:
- Pri bielom čaji sa lístky iba odtrhnú a usušia.
- Pri zelenom čaji sa zozbierané časti rastlín zohrievajú, aby sa zachovala jeho farba.
- Lístky čierneho čaju sa zasa po zbere rolujú a fermentujú.
- Oolong čaj sa tiež čiastočne fermentuje – oxidácia prebieha dlhšie ako u zeleného čaju, ale kratšie ako u čierneho.
Ročne sa po celom svete zozbiera viac ako šesť miliónov ton čaju. K najvýznamnejším oblastiam, kde sa táto rastlina pestuje, patrí India, Srí Lanka, Čína, Indonézia a Keňa. Určite poznáte druhy ako Darjeeling, Ceylon alebo Assam. Tieto a mnohé ďalšie druhy boli pomenované podľa oblasti, v ktorej sa pestujú.
Skutoční znalci vedia, že iba nálev z lístkov čajovníkovej rastliny Camellia sinensis sa označuje ako pravý čaj. Ovocné a bylinné čaje sa správne nazývajú čajové nápoje. V závislosti od krajiny a kultúry sa pojem čaj hovorovo používa osobitne ešte aj na označenie rôznych druhov. Môžeme teda polemizovať o tom, ktoré odrody sa dajú skutočne nazvať čajom, alebo sa tým jednoducho nebudeme zaoberať, a radšej si nalejeme šálku tohto obľúbeného horúceho nápoja.
Je dobré vedieť, že ak si chcete pripraviť šálku naozaj chutného pravého čaju, mali by ste pri jeho výbere dbať na kvalitu a zakaždým si zaliať čerstvú šálku. Vďaka tomu si pitie čaju a jeho arómu vždy naplno vychutnáte. Vyskúšajte napríklad obľúbenú dm značku dmBio, ktorá ponúka iba produkty z ekologického poľnohospodárstva. Používajte čerstvú, mäkkú vodu z vodovodu. Pri príprave pravého čaju je tiež dôležité správne dávkovanie, ideálna teplota vody a odporúčaná doba lúhovania. Aby ste dosiahli optimálny výsledok, odporúča sa okrem toho aj predhriať si čajník.
Pripravte si svoj čaj správne
Biely, zelený a oolong čaj
Pri príprave bieleho, zeleného a oolong čaju by už voda pri nalievaní nemala vrieť. V opačnom prípade sa zvýraznia horké látky a zničí sa vitamín C. Ideálna je teplota vody 60 až 80 °C. Dosiahnete ju vtedy, keď necháte vodu po zovretí chvíľu odstáť a vychladnúť. Nechajte dve či tri minúty vylúhovať a potom si už môžete svoj biely alebo zelený čaj vychutnávať. Oolong nechajte lúhovať ešte o minútku dlhšie, spolu teda tri až štyri minúty.
Čierny čaj
Na prípravu silného čierneho čaju sa používa vriaca voda, pričom teplota vody pred zaliatím by mala mať 100 °C. Ak si chcete pripraviť o niečo jemnejšiu variantu, nechajte vodu predtým minútu či dve vychladnúť. Optimálny výsledok a silnú arómu získate vtedy, ak necháte čaj lúhovať tri až päť minút. Vo všeobecnosti platí, že čím kratšie necháte čierny čaj lúhovať, tým je osviežujúcejší.
Koniec zoznamu
Pitie pravého čaju a jeho pozitívne účinky
Čaj je balzam pre telo, myseľ i dušu. Už jeho samotná príprava krásne upokojuje. Človek na chvíľu vypne, dopraje si krátku prestávku a teší sa na niečo príjemné. Radi sa s vami podelíme ešte o niekoľko ďalších cenných informácií o tom, aké prísady pravý čaj obsahuje a aké má pitie čaju účinky.
Kofeín alebo teín?
V minulosti sa tvrdilo, že čaj obsahuje teín, zatiaľ čo kofeín nájdete v káve. Čo však mnohí nevedia je, že tieto účinné látky sú rovnaké, ale napriek tomu môžu pôsobiť na ľudský organizmus rôzne. Kofeín z kávy vás ráno „naštartuje“, kdežto pri pití čaju sa síce účinok rozvinie pomalšie, no zároveň trvá podstatne dlhšiu dobu.
Taníny
Pravý čaj obsahuje veľké množstvo tanínov. Tie sú dôvodom toho, prečo má čaj po príliš dlhom lúhovaní trpkú príchuť. Tanínom sa pripisujú antibakteriálne a protizápalové účinky, a to najmä pri infekciách gastrointestinálneho traktu a pri plynatosti.
Éterické oleje a vitamíny
Pitie čaju navodzuje pocit šťastia a inšpiruje zmysly. Môžu za to éterické oleje a vitamín B1. Zatiaľ čo éterické oleje pôsobia pozitívne na centrálnu nervovú sústavu, vitamín B1 dokáže navodiť skutočný pocit šťastia.
Flavonoidy a polyfenoly
U oboch zložiek boli preukázané antibakteriálne a antioxidačné účinky. Flavonoidy sú obsiahnuté prevažne v zelenom čaji:
- môžu pozitívne pôsobiť na kardiovaskulárny systém,
- poskytujú ochranu pred voľným radikálmi,
- podporujú bunkové procesy v tele.
Polyfenoly už možno poznáte z vína. Tieto aromatické stavebné bloky sa nachádzajú vo všetkých štyroch popísaných druhoch pravého čaju:
- vďaka antibakteriálnym účinkom môžu mať pozitívny vplyv na zdravie ústnej dutiny,
- dokážu neutralizovať zápach z úst.
Zázračný svet čaju – ešte stále existuje veľa neodhalených tajomstiev
Chcete sa ponoriť hlbšie do zázračného sveta pravého čaju, dozvedieť sa viac o ovocných či bylinných typoch, odhaliť tajomstvo tohto zázračného nápoja alebo si prelistovať naše tipy na každodennú prípravu a pitie čaju? Prečítajte si naše ďalšie príspevky na túto tému!