Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Mäta: Ľahkosť leta v každom ročnom období 

V súčasnosti poznáme vyše 30 rôznych druhov mäty, ktorých názvy sú často odvodené od ich typickej chute, napr. mäta jablčná, mäta pomarančová, mäta ananásová či dokonca mäta čokoládová. Najznámejšia je mäta pieporná. Za svoj názov vďačí jemne korenistej chuti, ktorá súvisí s vysokým obsahom mentolu.

Mäta

Je až neuveriteľné, koľko zmyslových vnemov si spájame so sviežou vôňou alebo chuťou mäty. Najmä v lete oceňujeme jej chladivý účinok - povzbudzujúca vôňa mäty pôsobí tonizujúco a vďaka nej sa cítime vnútorne i navonok sviežo a ľahko po celý deň.

Kto chce mať tento letný multitalent doma, ten si ho môže kúpiť počas celého roka a pestovať v kuchyni, na balkóne alebo v záhrade. Mäta pestovaná v záhrade sa môže zbierať od jari až do prvých mrazov. Najlepší čas na zber je pred kvitnutím (jún/júl). Vtedy jej listy obsahujú najviac éterických olejov. 

Kulinársky zázrak

Éterický olej, ktorý sa nachádza pod listami, sa uvoľňuje už pri jemnom trení medzi prstami. Postačí vám tak len zopár lístkov a dodáte šalátom a zeleninovým pokrmom osviežujúci a zaujímavý nádych. Skvelý dojem mäta zanechá aj v tvarohovo-bylinkových nátierkach, alebo v peste na rýchle cestoviny či cuketové špagety.  

Ako dekoratívny a jedlý doplnok k dezertom sa mäta vie postarať o maximálny pôžitok a svoje stále miesto má takisto aj v chutných koktailoch, ako sú mojito či hugo. 

Ak pridáte do zelených smoothies mätu, získate množstvo živín, ktoré sa najlepšie uvoľňujú práve mixovaním. No a neradno zabudnúť na na starý dobrý mätový čaj

Viac než len čaj 

Apropo, k mätovému čaju. Ten, kto dbá o svoje zdravie, pozná mätu väčšinou práve ako základnú zložku na prípravu bylinkového čaju. Pritom je to jedna z najznámejších liečivých rastlín so širokým spektrom liečivých účinkov a jej využitie siaha ďaleko za hranice osviežujúcej chuti.

Ako zložka pomáha mäta pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, zmierňuje bolesti brucha, uvoľňuje dýchacie cesty pri ochoreniach z prechladnutia a úspešne sa používa aj pri liečbe bolestí hlavy. Mentol v oleji mäty piepornej totiž podporuje lepšie prekrvenie a dodáva telu chladivý pocit. Práve preto mätový éterický olej – nanesený napríklad na čelo alebo spánky – zmierňuje bolesti hlavy. Mäta dokáže utíšiť bolesti hlavy aj vo forme už spomínaného mätového čaju.  

Mäta v kozmetike príjemne chladí a osviežuje celé telo 

V lete nás počasie neraz zláka na outdoorové športy. Bicyklovanie, turistika, korčuľovanie či beh - intenzívny tréning a vysoké teploty veľmi rýchlo rozpália pokožku. Práve osviežujúce sprchovacie gély, telové mlieka, dezodoranty a rozprašovače s obsahom mäty prinášajú chladivý účinok a úľavu, pričom vedia zabrániť aj nepríjemnému zápachu potu. Výťažok z mäty v šampónoch zase vyrovnáva produkciu mazu na pokožke hlavy, čím zabraňuje nadmernému masteniu vlasov.  

Mäta je obľúbenou zložkou mnohých parfumov, osviežuje a dodáva unavenej pokožke totiž novú energiu. Často sa využíva aj pri kožných problémoch, najmä pri nečistej pleti a vyrážkach. Výťažok z mäty nielen chladí a prečisťuje, ale aj dezinfikuje – je teda optimálny pri zapálených vyrážkach. Mätový éterický olej zase dodáva zubným pastám a ústnym vodám obľúbenú sviežu príchuť.  

Recept na mätovo-orechové pesto 

V kuchyni sa mäta nemusí použiť len v rámci čaju, ale aj pri varení. Napríklad týmto orechovo-mätovým pestom zaručene urobíte dojem!  

Prísady na 4 porcie: 

  • 1 zväzok mäty 
  • 150 g parmezánu 
  • 70 g orechov podľa vlastného výberu (vhodné sú píniové jadierka, mandle, vlašské orechy, slnečnicové semienka, orechy kešu, lieskové oriešky alebo pistácie) 
  • trochu limetkovej alebo citrónovej šťavy 
  • 75 ml olivového oleja 
  • soľ/bylinková soľ a čierne korenie na dochutenie 

Príprava 

  1. Oriešky pri strednej teplote krátko orestujte na panvici bez tuku. 
  2. Mätové lístky otrhajte zo stoniek a umyte ich. 
  3. Oriešky, mätové lístky, syr a olivový olej zmiešajte dokopy a rozmixujte v mixéri. Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a dochuťte korením.  
  4. Pesto preložte do pohárikov a povrch zalejte olejom. Takto vám v chladničke vydrží cca 3 – 4 dni. 

Pesto sa výborne hodí len tak na chlieb, k zeleninovým prílohám alebo klasicky na cestoviny či cuketové špagety. Dobrú chuť!  

Koniec zoznamu

Vhodné produktové kategórie