Recepty pre váš jednodňový detox
Raňajky, obed, večera - a návody, ako na to.

Chcete urobiť niečo dobré pre svoje telo a zbaviť sa nadbytočného balastu? Pre Vašu očistu sme zostavili jednodňový plán s chutnými receptami. S týmito receptami sa môžete jednoduchým spôsobom oddýchnuť a prečistiť.
Jednodňový detox - takto to funguje:
Najlepšie je naplánovať si detox deň na víkend alebo na voľný deň. Nemusíte sa nikam náhliť – vyhraďte si čas len pre seba. Príprava na detox deň sa začína v predchádzajúci večer: choďte skoro spať. Snažte sa oddýchnuť si. Nasledujúce ráno po prebudení si ešte chvíľu poležte v posteli a psychicky sa pripravte na nový deň. Čo plánujete? Na čo sa tešíte? Za čo ste vďační?
Sústreďte sa na svoje dýchanie a začnite deň malou meditáciou. Pretože okrem správnej stravy zohrávajú pri detox kúre dôležitú úlohu aj Vaše myšlienky a dostatok pohybu.
Počas detox kúry by ste sa mali vyhnúť nasledovným produktom:
- potraviny s obsahom cukru
- soľ
- káva
- alkohol
- červené mäso
- mliečne produkty
Telo potrebuje živiny
Počas detox kúry vaše telo s radosťou príjme cenné živiny. Preto by ste sa mali uistiť, že prijímate dostatok výživných jedál s vysokým obsahom vlákniny. Mali by ste skombinovať svoj jedálny lístok s dostatkom vody, nesladeného čaju, vlastnoručne vytlačených ovocných štiav alebo vlastnoručne pripravených smoothies.
Jednodňový detox: naše recepty
- Prvé jedlo: 1 pohár teplej zázvorovej vody
- Raňajky: pšenová kaša s čučoriedkami a orechmi
- Obed: paradajkovo-šošovicový guláš s kelom a kurkumou
- Olovrant: zelené detox smoothie
- Večera: frittata zo sladkých zemiakov
Prvé jedlo: teplá zázvorová voda
Teplá zázvorová voda je skvelou alternatívou k rannej káve. Teplou zázvorovou vodou môžete ráno naštartovať svoj metabolizmus na vysoké obrátky.
Zázvorová voda sa pripravuje ako zázvorový čaj, ale pije sa pri izbovej teplote. Na jednu šálku (cca. 250 ml) potrebujete kúsok zázvoru veľkého ako palec.
Zázvor nakrájajte na čo najtenšie plátky a vložte do hrnca alebo inej vhodnej nádoby. Plátky zázvoru zalejte vriacou vodou. Potom ho nechajte asi 10 minút lúhovať a počkajte, kým nálev nedosiahne požadovanú teplotu.
Koniec zoznamu
Raňajky: pšenová kaša s čučoriedkami a orechmi
Teplá pšenová kaša predstavuje vynikajúci spôsob, ako začať deň zdravo a posilnený, najmä v chladnejšom ročnom období. Táto základná obilnina vedie v tele k menšej tvorbe nestráviteľných látok a hlienu, a preto je pre detox kúru ideálna.
Prísady:
- 50 g pšena
- 150 ml mandľového nápoja
- 2 ďatle
- 1/2 mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky mletej vanilky
- 1/2 čajovej lyžičky kokosového oleja
- 1 polievková lyžica javorového sirupu
- orechy
- mrazené čučoriedky
Príprava:
- Ďatle nakrájame nadrobno.
- Ďatle a pšeno privedieme do varu s mletou vanilkou, mletou škoricou a mandľovým mliekom.
- Všetko necháme dusiť pri nízkej teplote.
- Primiešame orechy, mrazené ovocie, kokosový olej a javorový sirup.
- Nalejeme do misky a pekne prizdobíme.
Koniec zoznamu
Obed: paradajkovo-šošovicový guláš s kelom a kurkumou
Dobrá správa: paradajkovo-šošovicový guláš sa pripravuje rýchlo. Šošovica je skvelým zdrojom bielkovín a energie a rýchlo vás zasýti.
Prísady na 2 porcie:
- 250 g červenej šošovice
- 400 g lúpaných paradajok (čerstvé alebo konzervované)
- 4 listy kelu
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 2 čajové lyžičky kurkumy
- 400 ml zeleninového vývaru
- čerstvá petržlenová vňať
Príprava:
- Paradajky zbavíme vonkajšej šupky.
- Listy kelu nasekáme nahrubo.
- Nakrájame cibuľu a strúčik cesnaku.
- V hrnci rozohrejeme kokosový olej a potom krátko podusíme cibuľu, cesnak a červenú šošovicu. Následne podlejeme zeleninovým vývarom.
- Pridáme 2 čajové lyžičky kurkumy a paradajok. Potom pridáme listy kelu a všetko podusíme 10 minút
- Dochutíme podľa chuti soľou, korením a petržlenovou vňaťou.
Olovrant: zelené detox smoothie
Toto zelené smoothie je pre detox kúru ideálne, pretože poskytuje zdravé živiny a dodáva novú energiu.
Prísady na 2 porcie:
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1 zrelé avokádo
- 100 g rukoly
- 1/4 ananásu
- šťava z 1/2 limetky
- 100 ml nesladeného kokosového mlieka
- 100 ml pramenitej vody
Príprava:
- Umyjeme zeleninu a podľa potreby očistíme.
- Odšťavíme uhorku.
- Do mixéra dáme rukolu, ananás, avokádo, limetkovú šťavu a pramenitú vodu, a urobíme pyré.
- Pridáme uhorkovú vodu a opäť spracujeme na pyré.
Koniec zoznamu
Večera: frittata zo sladkých zemiakov
Prísady:
- 1,5 sladkého zemiaku (batátu)
- 1 polievková lyžica olivového oleja a trocha oleja na pokvapkanie
- 1 vetvička rozmarínu
- 1/2 červenej cibule nakrájanej na kolieska
- 1 strúčik cesnaku
- 3 vajcia
- 50 ml ryžového nápoja
- soľ, korenie
- 1 hrsť tekvicových jadierok
Príprava:
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov.
- Sladké zemiaky (batáty) nakrájame na kocky, preložíme na plech a pokvapkáme olivovým olejom.
- Odtrhneme lístky rozmarínu, nakrájame ich nadrobno a posypeme nimi sladké zemiaky; zemiaky pečieme v rúre 20 minút.
- Zemiaky posypeme cibuľou a cesnakom a znova pečieme v rúre ďalších 10 minút.
- V miske vyšľaháme vajcia a ryžové mlieko so soľou a korením.
- Olivový olej prudko zohrejeme; na panvicu pridáme zmes sladkých zemiakov a cibule a rovnomerne ich rozdelíme; následne zalejeme vaječnou zmesou a teplotu znížime na stredný oheň; vajíčko necháme trochu stuhnúť.
- Keď je vrchná časť frittaty takmer pevná, posypeme ju tekvicovými jadierkami a panvicu vložíme do rúry na 10 minút.