Mliečna ryža - krémová pochúťka

Dokáže vrátiť do detstva: Mliečna ryža je a stále bude obľúbenou sladkou teplou dobrotou. A či už ju dochutíte škoricou a cukrom alebo ju navrchu prizdobíte čerstvým ovocím - chutí vždy jednoducho skvele. Z týchto piatich sladučkých kreácií si každý môže vybrať svojho favorita.
Základný recept je stále ten istý. Podľa toho, čím dochutíme a dozdobíme mliečnu ryžu, z nej možno pripraviť niekoľko chutných variantov.
Základný recept na mliečnu ryžu
Ingrediencie na 4 porcie:
- 250 g mliečnej ryže zn. dmBio
- 1 l trvanlivého plnotučného mlieka s 3,5 % tuku zn. dmBio
- 1 balenie mletej vanilky Bourbon
- 1 štipku soli
Príprava:
- Mliečnu ryžu zn. dmBio povaríme s vanilkovým cukrom v mlieku, pridáme trošku soli.
- Varíme ju pri miernej teplote v zakrytom hrnci približne 30 minút, občas ju premiešame.
Originálne nápady na dochutenie
Dochutená ovocím, orieškami alebo ovocným pyré, mliečna ryža poslúži buď ako teplé raňajky, chutný dezert alebo ako desiata!
Mimochodom: v škandinávskych krajinách je mliečna ryža súčasťou tradičného vianočného jedla. Dáni napríklad obľubujú variant mliečnej ryže, do ktorej skryjú celú mandľu. Kto túto "Mandelgave" (v preklade mandľový darček) v ryžovom pudingu nájde, ten si vyslúži darček, marcipánové prasiatko alebo inú milú maličkosť.
Variant 1: Klasická mliečna ryža so škoricou a cukrom
Ingrediencie na posýpku:
4 PL trstinového cukru zn. dmBio
1 ČL mletej škorice zn. dmBio
Na klasickú posýpku stačí zmiešať škoricu a cukor. Hotovú mliečnu ryžu ňou potom posypeme a dobrota je pripravená na servírovanie.
Variant 2: Mliečna ryža s bobuľovým ovocím - vitamínová bomba
Ingrediencie na dochutenie navrch:
- 1 PL šťavy z plodov Goji, aceroly a rakytníka zn. dmBio
- višňová ovocná nátierka zn. dmBio
- sladené brusnice zn. dmBio
- sušené bobule Goji zn. dmBio
Skvelú ovocnú chuť dodáme mliečnej ryži vtedy, ak do nej po dovarení pridáme ovocnú šťavu zn. dmBio. Navrch potom už len naukladáme brusnice, plody Goji a dozdobíme višňovou nátierkou. Hotovo, mliečna ryža sa môže podávať.
Variant 3: Čokoládovo-oriešková mliečna ryža
Ingrediencie na dochutenie:
- podľa chuti: kakaový prášok zn. dmBio
- 1 PL lieskovcovej pasty zn. dmBio
- vlašské orechy zn. dmBio
- mandle zn. dmBio
- lieskové orechy zn. dmBio
- jemná horká čokoláda s bobuľovým ovocím zn. dmBio
- sezónne ovocie (napr. jadierka z granátového jablka)
Pre milovníkov čokoládovej chute primiešame do mliečnej ryže počas varenia kakaový prášok. Potom už len navrch pridáme lieskovcovú pastu, posypeme orieškami, nalámanou čokoládkou a dozdobíme sezónnym ovocím.
Variant 4: Vegánska kokosová mliečna ryža
Ingrediencie na 4 porcie:
- 400 ml kokosového mlieka zn. dmBio
- 200 ml vody
- 1 balenie mletej vanilky Bourbon (4x8g) zn. dmBio
- 1 štipku soli
Ingrediencie na dochutenie:
- 1-2 banány v bio kvalite
- 1 PL panenského kokosového oleja zn. dmBio
- mango plátky zn. dmBio
- kokosová nátierka s vanilkovou príchuťou zn. dmBio
- sušené kokosové chipsy zn. dmBio
Vo vegánskej verzii mliečnej ryže nahradíme mlieko vodou. A takto na to: mliečnu ryžu zn. dmBio uvaríme v zmesi kokosového mlieka a vody, do ktorej pridáme vanilkový cukor, jemne prisolíme. Mliečnu ryžu varíme pri jemnej teplote za občasného miešania približne 30 minút. Banán opečieme na kokosovom oleji a ozdobíme ním hotovú mliečnu ryžu. Navrch pridáme ešte plátky manga, kokosové chipsy a kokosovú nátierku s vanilkovou príchuťou.
Variant 5: Vianočná pochúťka: mliečna ryža s pečeným jablkom
Ingrediencie na dochutenie:
1 jablko
maslo (na opečenie jablka)
3 PL trstinového cukru zn. dmBio
1 ČL mletej škorice zn. dmBio
jablková dreň zn. dmBio
sušené datle vykôstkované zn. dmBio
Vôňa pečených jabĺk vám okamžite navodí tú správnu zimnú atmosféru. Na prípravu mliečnej ryže s jablkami si najprv olúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky. Do hrnca pridáme maslo, škoricu a cukor a jemne ich popražíme, bez miešania. Hneď ako cukor trošku skaramelizuje, pridáme doň plátky jabĺk a prípadne trochu vody. Za stáleho miešania varíme približne 5 minút. Hotovú mliečnu ryžu ozdobíme vopred pripravenými škoricovými jablkami, nasekanými ďatľami a jablkovou dreňou.