Valentínsky dezert: čokoládové bomby
Od Dominika - dm ambasádorka z Modrého koníka
10.7.2023
Dezerty
•
Káva, čaj a kakao
•
Vegetariánske
Prísady
Ingrediencie na čokoládové bomby
300 g horkej alebo mliečnej čokolády zn. dmBio
kakaový nápoj v prášku zn. dmBio
mlieko alebo rastlinný nápoj podľa vášho výberu
rôzne náplne a posypy
silikónovú formu v tvare pologúľ
dávku lásky
Príprava
Čokoládové bomby
krok
Čokoládu si roztopíme nad vodnou parou alebo vo vodnom kúpeli. Ak chceme lesklú a pevnú čokoládu, ktorá sa nebude topiť, je potrebná temperácia. Síce to znie zložito, ale nie je to žiadna veda. V skratke - čokoládu musíme zohriať, nechať vychladnúť a následne opäť zohriať. ¾ dávky čokolády roztopíme a miešame, kým nedosiahne teplotu 45 °C. Potom ju dáme bokom, pridáme zvyšnú čokoládu a miešame, kým sa neroztopí. Necháme vychladiť na 27 °C v prípade horkej čokolády a na 26 °C, ak temperujeme čokoládu mliečnu. Následne čokoládu zase zohrejeme, tmavú na 32 °C a mliečnu na 30 °C.
krok
Formu s pologuľami naplníme čokoládou. Použijeme lyžicu, silikónovú stierku alebo štetec a nanesieme rovnomernú, tenkú vrstvu. Ak by sme dali vrstvu hrubú, čokoláda by stiekla na spodok formy a guľa by sa nerozpustila správne. Čokoládové škrupinky dáme na 5-10 minút stuhnúť do chladničky. Stuhnuté pologule potrieme ďalšou tenkou vrstvou čokolády. Chceme vytvoriť pevné škrupinky, ktoré však nebudú príliš hrubé. Opäť ich dáme stvrdnúť do chladničky.
krok
Pologule potom opatrne vyberieme z formy. Polovicu z nich môžeme ozdobiť roztopenou čokoládou a posypať rôznymi posypmi. Druhú polovicu naplníme podľa fantázie - inšpirácie na náplne nájdete nižšie.
krok
Panvicu rozohrejeme na jemnom plameni. Prázdne pologule opatrne položíme na rozohriaty povrch a potočíme, čím získame lesklý, rovný a lepiaci okraj. Ohriatu pologuľu ihneď položíme na naplnenú polovicu a spojíme. Ak nám ostala medzera medzi spojmi, štetcom alebo prstom zarovnáme roztopenou čokoládou.
krok
Hotové gule necháme stuhnúť v chladničke a potom podávame. A ako prebieha servírovanie? Celkom jednoducho! Čokobombu vložíme do dostatočne veľkého hrnčeka a zalejeme horúcim mliekom. Potom stačí pozorovať, ako sa čokoláda roztápa a všetky ingrediencie sa spájajú. Napokon poriadne zamiešajte a vychutnávajte.
Dokonalá bodka za zamilovaným dňom
Čokoládové bomby skrývajúce sladké prekvapenie sú ideálnym spôsobom, ako potešiť svoju polovičku na Valentína. Sladký, vlastnoručne vyrobený valentínsky dezert, ktorý navyše príjemne zahreje. Môže byť niečo lepšie?
Zahrajte sa spolu s nami na kúzelníkov a premeňte mlieko na horúcu čokoládu. A nie hocijakú! Kakao v spojení s horúcim mliekom vytvorí krémovú, sladkú a bohatú explóziu chutí. A nie je to pritom vôbec zložité. Pripravte si s nami valentínsky dezert vo forme čokoládových bomb, ktorých náplň môžete prispôsobiť vlastnej fantázii či chuťovým preferenciám.
Prispôsobte valentínsky dezert vašim chutiam
- Pre čokoholikov
 
Čokoládovú bombu naplníme kakaovým nápojom v prášku a doplníme ďalšími ingredienciami - napríklad čokoládovou posýpkou alebo kúskami čokolády. Môžete doplniť aj cukrové ozdoby v tvare srdiečka, a ak chcete docieliť hustejšiu konzistenciu horúcej čokolády, pridajte aj trochu práškového čokoládového pudingu.
Ak chcete čokoládu prevoňať, môžete pridať aj škoricu.
Mrazom sušené ovocie - maliny či jahody - sú taktiež skvelou voľbou, ako horúcej čokoláde dodať zaujímavú chuť. Nebojte sa preto naplniť valentínsky dezert lyofilizovaným ovocím.
- Pre nadšených kávičkárov
 
Kto by nemiloval spojenie čokolády a kávy? Čokoládovú bombu naplňte kakaovým práškom, instantnou kávou a práškovým čokoládovým pudingom. Docielite tak sladké, kávové spojenie. Ak chcete ešte intenzívnejšiu verziu, doplňte k horúcej čokoláde dávku espressa.
- Pre milovníkov proteínu
 
Máte doma nadšenca proteínu? Tak tomu prispôsobte vnútro valetínskeho dezertu. Namiesto kakaového prášku môžete použiť proteínový prášok. Vanilkový proteín v spojení s kúskami bielej čokolády a vanilkovou bourbon, pre ešte intenzívnejšiu chuť vanilky, je rozhodne zaujímavou a lahodnou kombináciou.
Viac inšpirácie, ako naplniť čokobomby
Tip na záver
Ak vám ostane čokoláda, môžete si pripraviť horúcu čokoládu na paličke. Nalejte zvyšnú roztopenú čokoládu do formy na ľad, zapichnite do nej napichovadlá a posypte čokoládovou posýpkou či orieškami. Nechajte ju stuhnúť - následne si čokoládu na paličke môžete nechať ponorenú v horúcom mlieku. A tak vznikne horúca čokoláda - tiež skvelý valentínsky dezert!
Autorkou receptu je dm ambasádorka z Modrého koníka - Dominika
"Ahojte, volám sa Dominika a okrem toho, že som mamou na materskej dovolenke, som aj tvor tvorivý, vymýšľavý. A tak rada „zabŕdam“ do pečenia, písania, fotenia či iných kreatívnych aktivít. Udržiavať rovnováhu mi pomáha práve to, že sa na svet pozriem cez hľadáčik fotoaparátu, myšlienky zhmotním na papier a život sebe i iným osladím niečím sladkým."








