Flank steak s arašidovou saté omáčkou a pečenými zemiakmi
14.5.2025
Dĺžka prípravy: 80 min.
Čas na prípravu: 35 min.
•
Čas varenia/pečenia: 45 min.
490 kcal/porcia
Hlavné jedlo
•
Sviatočné jedlo
Prísady
na 3 porcie (3 - 6 ks)
Flank steak s arašidovou saté omáčkou a pečenými zemiakmi
200 g zemiakov
400 g flank steak
1 PL koreniacej zmesi na zemiaky zn. dmBio
½ ks bielej cibule
1 dcl ovsenej smotany zn. dmBio
2 PL arašidovej omáčky zn. dmBio
Pažítka, petržlenová vňať
Olivový olej zn. dmBio
Soľ, čierne korenie
Príprava
Flank steak s arašidovou saté omáčkou a pečenými zemiakmi
Všetky suroviny si pripravíme.
Keďže zemiaky nám časovo zoberú najviac času, začneme najskôr s ich prípravou. Celé zemiaky dáme variť do vody na 10 min. Po uvarení ich necháme 5 minút odstáť.
Uvarené zemiaky pokrájame na mesiačiky, polejeme olivovým olejom a posypeme koreniacou zmesou na zemiaky. Zemiaky dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C na 25 minút.
Teraz môžeme prejsť na prípravu mäsa. Flank steak rozbalíme na drevenú dosku. Do mäsa vmasírujeme olivový olej. Rúru rozohrejeme na 100 °C.
Rozpálime panvicu tak, aby bola horúca. Na panvicu položíme mäso, ktoré opečieme na vysokej teplote z každej strany 3 minúty.
Mäso zabalíme do alobalu a vložíme ho do vyhriatej rúry na 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme omáčku. Cibuľu pokrájame na malé kocky. Opečieme do zlata na olivovom oleji a pridáme štipku soli. K cibuli prilejeme trošku vody a potom pridáme 2 PL arašidovej omáčky.
Miešame pokiaľ sa suroviny neprepoja. Do omáčky primiešame čerstvo nasekané bylinky, pažítku a petržlenovú vňať. Keď vyberieme mäso, šťavu z mäsa môžeme ešte priliať k omáčke a premiešať.
Na tanier naservírujeme 4-5 zemiakov, 2 PL omáčky a na omáčku uložíme 4-5 plátkov mäsa. Mäso jemne posolíme až na tanieri. Hotové jedlo aranžujeme s bylinkami a čiernym korením.
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.