Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Vyskúšajte recept na výbornú vianočku 

Domácu vianočku, typický sviatočný koláč, si môžete dopriať aj vo všedný deň. Či už ako sladké raňajky s pohárom mlieka, alebo dezert po výdatnom obede. S receptom od dm to určite zvládnete! 

dm drogerie markt

10.12.2023

Sviatočné jedlo

Vianoce

Dezerty

Rakúska kuchyňa

Prísady

Deň vopred si namočíme:

  • 400 g hrozienok

  • 75 ml rumu alebo jablkovej šťavy zn. dmBio

Na kysnuté cesto potrebujeme:

  • 60 g čerstvého droždia

  • 190 ml mlieka izbovej teploty

  • 320 g pšeničnej múky typu 405 zn. dmBio

  • 1½ lyžice brezového cukru zn. Mivolis

  • 10 g soli

Na maslové cesto potrebujeme:

  • 280 g pšeničnej múky typu 405 zn. dmBio

  • 300 g masla izbovej teploty

  • 80 g mandlí (na pomletie) zn. dmBio

  • 100 g trstinového cukru zn. dmBio

  • 1 balenie vanilkového cukru zn.dmBio

  • 1 ČL citrónovej kôry

  • 35 g kandizovanej citrónovej kôry

  • 35 g kandizovanej pomarančovej kôry

Na polevu potrebujeme:

  • 100 g rozpusteného masla

  • 80 g brezového cukru zn. dmBio

  • 80 g práškového cukru

Príprava

  1. Večer pred pečením zalejeme hrozienka rumom alebo jablkovou šťavou a necháme ich prikryté odležať.

  2. Na prípravu kysnutého cesta rozpustíme droždie vo vlažnom mlieku a premiešame vidličkou. Múku, brezový cukor a soľ dáme do misky, asi po 10 minútach pridáme rozpustené droždie a všetko dobre premiešame. Cesto miesime tak dlho, kým nebude lesklé a nebude sa odlepovať od stien misky.

    Droždie pridané do mlieka.
  3. Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi dve hodiny. Cesto je hotové, keď sa jeho objem zdvojnásobí a je elastické. Mandle pomelieme na jemno v kuchynskom robote. Citrónovú a pomarančovú kôru nahrubo nasekáme, hrozienka scedíme.

  4. Asi po dvoch hodinách vymiesime vo veľkej mise mäkké maslo so zvyšnou múkou na maslové cesto. Pridáme kysnuté cesto a znovu ho dobre vymiesime.

  5. Teraz pridáme mleté mandle, cukor a vanilkový cukor. Nakoniec do zmesi vysypeme kandizovanú citrónovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru a hrozienka a všetko dobre a opatrne premiešame. Cesto prikryjeme a necháme ho opäť kysnúť pri izbovej teplote asi 1 – 2 hodiny. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 220 °C.

    Pridanie zvyšných ingrediencií do cesta.
  6. Po vykysnutí cesto opäť dobre premiesime a vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý pozdĺžne narežeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom a jemne vysypaný múkou. Hneď po vložení vianočky do rúry znížime teplotu na 160 °C. Pečieme približne 50 – 60 minút. Ak vianočka príliš stmavne, prikryjeme ju alobalom, kým sa neupečie. Po upečení ju necháme trochu vychladnúť, aby sa nezlomila.

    Vytvarovaná vianočka.
  7. Ešte horúcu vianočku dvakrát potrieme rozpusteným maslom a posypeme ju brezovým cukrom. Hneď ako vychladne, posypeme ju nahusto práškovým cukrom (aby ním bola celá pokrytá). Vianočku pevne zabalíme do alobalu a necháme na chladnom mieste (nie v chladničke!) odležať aspoň pár hodín. Uzavretá vo vzduchotesnej nádobe a v chlade vydrží vianočka ešte minimálne týždeň.

    Upečená vianočka posypaná cukrom.

Koniec zoznamu