dm drogerie markt
10.12.2023
Sviatočné jedlo
•
Vianoce
•
Dezerty
•
Rakúska kuchyňa
Prísady
Deň vopred si namočíme:
400 g hrozienok
75 ml rumu alebo jablkovej šťavy zn. dmBio
Na kysnuté cesto potrebujeme:
60 g čerstvého droždia
190 ml mlieka izbovej teploty
320 g pšeničnej múky typu 405 zn. dmBio
1½ lyžice brezového cukru zn. Mivolis
10 g soli
Na maslové cesto potrebujeme:
280 g pšeničnej múky typu 405 zn. dmBio
300 g masla izbovej teploty
80 g mandlí (na pomletie) zn. dmBio
100 g trstinového cukru zn. dmBio
1 balenie vanilkového cukru zn.dmBio
1 ČL citrónovej kôry
35 g kandizovanej citrónovej kôry
35 g kandizovanej pomarančovej kôry
Na polevu potrebujeme:
100 g rozpusteného masla
80 g brezového cukru zn. dmBio
80 g práškového cukru
Príprava
Večer pred pečením zalejeme hrozienka rumom alebo jablkovou šťavou a necháme ich prikryté odležať.
Na prípravu kysnutého cesta rozpustíme droždie vo vlažnom mlieku a premiešame vidličkou. Múku, brezový cukor a soľ dáme do misky, asi po 10 minútach pridáme rozpustené droždie a všetko dobre premiešame. Cesto miesime tak dlho, kým nebude lesklé a nebude sa odlepovať od stien misky.
Cesto prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi dve hodiny. Cesto je hotové, keď sa jeho objem zdvojnásobí a je elastické. Mandle pomelieme na jemno v kuchynskom robote. Citrónovú a pomarančovú kôru nahrubo nasekáme, hrozienka scedíme.
Asi po dvoch hodinách vymiesime vo veľkej mise mäkké maslo so zvyšnou múkou na maslové cesto. Pridáme kysnuté cesto a znovu ho dobre vymiesime.
Teraz pridáme mleté mandle, cukor a vanilkový cukor. Nakoniec do zmesi vysypeme kandizovanú citrónovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru a hrozienka a všetko dobre a opatrne premiešame. Cesto prikryjeme a necháme ho opäť kysnúť pri izbovej teplote asi 1 – 2 hodiny. Teplovzdušnú rúru predhrejeme na 220 °C.
Po vykysnutí cesto opäť dobre premiesime a vytvarujeme podlhovastý bochník, ktorý pozdĺžne narežeme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom a jemne vysypaný múkou. Hneď po vložení vianočky do rúry znížime teplotu na 160 °C. Pečieme približne 50 – 60 minút. Ak vianočka príliš stmavne, prikryjeme ju alobalom, kým sa neupečie. Po upečení ju necháme trochu vychladnúť, aby sa nezlomila.
Ešte horúcu vianočku dvakrát potrieme rozpusteným maslom a posypeme ju brezovým cukrom. Hneď ako vychladne, posypeme ju nahusto práškovým cukrom (aby ním bola celá pokrytá). Vianočku pevne zabalíme do alobalu a necháme na chladnom mieste (nie v chladničke!) odležať aspoň pár hodín. Uzavretá vo vzduchotesnej nádobe a v chlade vydrží vianočka ešte minimálne týždeň.
Koniec zoznamu