Chrumkavé fašírky zo žltej šošovice s tekvicovým pyré

dm drogerie markt
23.9.2025

Dĺžka prípravy: 45 min.
Čas na prípravu: 15 min.
•
Čas varenia/pečenia: 30 min.
481 kcal/porcia
Hlavné jedlo
•
Rýchlo a jednoducho
•
Bez laktózy
Prísady
na 5 porcií (10)
Chrumkavé fašírky zo žltej šošovice s tekvicovým pyré
250 g žltá šošovica dm bio
200 g cuketa
1 ks vajce
80 g nesladené cornflakes dm bio
100 g mozzarella
1 PL talianske bylinky dm bio
50 g lúpané slnečnicové semienka dm bio
2 ČL soľ
½ ČL čierne korenie dm bio
1-2 strúčik cesnak
slnečnicový olej dm bio
voda podľa potreby
Tekvicové pyré
600 g tekvica hokkaido
100 ml vegánsky šľahačkový krém dm bio
Príprava
Chrumkavé fašírky zo žltej šošovice s tekvicovým pyré
Krok
Pripravíme si všetky suroviny.
Príprava šošovice
Krok
Žltú šošovicu prepláchneme a uvaríme v čistej vode do mäkka (približne 15 minút). Po uvarení necháme vychladnúť.
Príprava cesta na fašírky
Krok
Lúpané slnečnicové semienka nasekáme nahrubo alebo mierne pomelieme. Cornflakes podrvíme na jemné kúsky (môžeme ich dať do vrecka a prejsť valčekom).
Krok
V mise zmiešame rozmixovanú šošovicu, rozdrvené cornflakes, slnečnicové semienka, talianske bylinky, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, vajce a strúhanú mozzarellu.
Krok
Pridáme 1 PL olivového oleja a postupne prilievame vodu, aby sme získali hutné cesto. Z cesta tvarujeme malé fašírky alebo placky.
Tvarovanie a pečenie
Krok
Na tepelnú úpravu máme 2 varianty: môžeme ich do zlata opražiť na panvici alebo fašírky uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (pokvapkáme olejom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým sú krásne zlatisté a chrumkavé.)
Príprava prílohy
Krok
Pripravíme si tekvicu hokkaido a vegánsky šľahačkový krém.
Krok
Tekvicu hokkaido nakrájame na kocky. Varíme cca 15 minút s vodou podľa potreby, nemusí v nej plávať. Pridáme vegánsky šľahačkový krém, ½ ČL soli a ponorným mixérom vymixujeme na hladké pyré.
Krok
Fašírky podávame posypané vegánskou posýpkou na cestoviny, ktorá dodá skvelú chuť.
Koniec zoznamu
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.