Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Chrumkavé fašírky zo žltej šošovice s tekvicovým pyré

dm-drogeriemarkt

dm drogerie markt

23.9.2025

Fašírky s pyré naservírované na tanieri

Dĺžka prípravy: 45 min.

Čas na prípravu: 15 min.

Čas varenia/pečenia: 30 min.

481 kcal/porcia

Hlavné jedlo

Rýchlo a jednoducho

Bez laktózy

Prísady

na 5 porcií (10)

Chrumkavé fašírky zo žltej šošovice s tekvicovým pyré

  • 250 g žltá šošovica dm bio

  • 200 g cuketa

  • 1 ks vajce

  • 80 g nesladené cornflakes dm bio

  • 100 g mozzarella

  • 1 PL talianske bylinky dm bio

  • 50 g lúpané slnečnicové semienka dm bio

  • 2 ČL soľ

  • ½ ČL čierne korenie dm bio

  • 1-2 strúčik cesnak

  • slnečnicový olej dm bio

  • voda podľa potreby

Tekvicové pyré

  • 600 g tekvica hokkaido

  • 100 ml vegánsky šľahačkový krém dm bio

Príprava

Chrumkavé fašírky zo žltej šošovice s tekvicovým pyré

  1. Krok

    Pripravíme si všetky suroviny.

Príprava šošovice

  1. Krok

    Žltú šošovicu prepláchneme a uvaríme v čistej vode do mäkka (približne 15 minút). Po uvarení necháme vychladnúť.

Príprava cesta na fašírky

  1. Krok

    Lúpané slnečnicové semienka nasekáme nahrubo alebo mierne pomelieme. Cornflakes podrvíme na jemné kúsky (môžeme ich dať do vrecka a prejsť valčekom).

  2. Krok

    V mise zmiešame rozmixovanú šošovicu, rozdrvené cornflakes, slnečnicové semienka, talianske bylinky, pretlačený cesnak, soľ, čierne korenie, vajce a strúhanú mozzarellu.

  3. Krok

    Pridáme 1 PL olivového oleja a postupne prilievame vodu, aby sme získali hutné cesto. Z cesta tvarujeme malé fašírky alebo placky.

Tvarovanie a pečenie

  1. Krok

    Na tepelnú úpravu máme 2 varianty: môžeme ich do zlata opražiť na panvici alebo fašírky uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (pokvapkáme olejom a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým sú krásne zlatisté a chrumkavé.)

    Fašírky pripravené na pečenie

Príprava prílohy

  1. Krok

    Pripravíme si tekvicu hokkaido a vegánsky šľahačkový krém.

  2. Krok

    Tekvicu hokkaido nakrájame na kocky. Varíme cca 15 minút s vodou podľa potreby, nemusí v nej plávať. Pridáme vegánsky šľahačkový krém, ½ ČL soli a ponorným mixérom vymixujeme na hladké pyré.

  3. Krok

    Fašírky podávame posypané vegánskou posýpkou na cestoviny, ktorá dodá skvelú chuť.

    Fašírky s pyré naservírované na tanieri

Koniec zoznamu

Mgr. Zuzana Líšková, výživová poradkyňa

Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková

Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét,  krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.