Vyrobte si arašidové maslo, všestrannú pochúťku v pohári
Jemné alebo chrumkavé – arašidové maslo je dôležitou súčasťou mnohých ázijských a afrických pokrmov a poznáme ho aj ako nátierku na chlieb. Dokáže však ešte oveľa viac! Ukážeme vám, ako si môžete jednoducho a rýchlo vyrobiť arašidové maslo sami.

Odkiaľ pochádzajú arašidy?
U nás sa, žiaľ, arašidy nepestujú. Podzemnica olejná patrí do čeľade strukovín a pôvodne pochádza z juhoamerických Ánd. Pestovanie podzemnice sa však pre jej dôležitosť rozšírilo do celej tropickej a subtropickej oblasti a dnes sa arašidy pestujú aj v Západnej Afrike, Číne alebo Indii. Pretože sú veľmi zdravé, nemali by napriek svojej dlhej ceste chýbať v našom jedálničku. Ak sa totiž rozhodnete pre bio arašidy, získate produkt bez pesticídov a podporíte ochranu životného prostredia v danej pestovateľskej oblasti.
Všestranné arašidové maslo – skrýva sa v ňom tak veľa!
Arašidové maslo poznáme najmä ako základ pre peanutbutter & jelly sandwich, teda sendvič s arašidovým maslom a džemom, ktorý je hlavne v USA obľúbenou desiatou. Pritom toho dokáže omnoho viac: v ázijských a afrických krajinách sa často používa na prípravu rôznych varených pokrmov. Je vhodné do hustých polievok, jedál pripravovaných vo woku alebo ako prísada do koláčov a sušienok. Ako to však býva, aj arašidové maslo predávané v obchodoch je v mnohých prípadoch produkt masovej priemyselnej výroby a nevyhovuje každému.
Preto by ste rozhodne mali dbať na zloženie hotového produktu. Alebo si arašidové maslo jednoducho vyrobte sami. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla, a navyše tak ušetríte nemalé peniaze. Ak si arašidové maslo vyrobíte sami, môžete tiež rozhodnúť o jeho chuti a konzistencii: máte radšej sladké či slané, krémové či chrumkavé, alebo celkom originálne s čili alebo vanilkou? Nechajte sa inšpirovať.
Arašidová pasta vs. arašidové maslo
Arašidové maslo obsahuje veľké množstvo kalórií, ale aj veľa zdravých látok, ako napríklad proteíny, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu či draslík. Pri kupovaných, hotových produktoch by ste však mali dbať na ich zloženie, pretože mnohé z nich obsahujú veľa cukru alebo palmového oleja. Vlastnoručne vyrobené arašidové maslo je preto skvelou alternatívou, ak chcete sami rozhodnúť o tom, aké ingrediencie použijete. Aj arašidy dostať v bio kvalite.
Vyrobte si arašidové maslo – rýchly recept
dm drogerie markt
1.8.2023
Rýchlo a jednoducho
Prísady
400 g solených arašidov
50 ml arašidového oleja alebo neutrálneho slnečnicového oleja
3 PL cukru
Príprava
Arašidy najskôr 2 až 3 minúty opražte na panvici.
Preložte arašidy do mixéra, pridajte olej a cukor a všetko mixujte cca 3 minúty.
Ak máte radi trochu mäkšie arašidové maslo, pridajte ešte 1 až 2 PL oleja.
Rozdeľte hmotu do 3 zaváracích pohárov a odložte do chladničky.
Produkty k receptu
Koniec zoznamu
Cenné tipy
Arašidy namočte
Arašidy obsahujú, tak ako mnohé iné orechy, strukoviny či semienka, kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu vitamínov a minerálnych látok. Aby ste ju odstránili, musíte arašidy na noc namočiť, potom opláchnuť a vodu zliať. Namočenie je dôležité v prípade väčšej spotreby, inak môžete pri výrobe arašidového masla tento krok vynechať.
Chrumkavý variant
Ak máte v arašidovom masle radi kúsky orieškov, opražte 50 g arašidov, najemno ich nasekajte a primiešajte do hotového vlastnoručne vyrobeného arašidového masla.
Tipy na ochutenie
Ak si vyrobíte arašidové maslo sami, môžete ho ochutiť podľa svojej chuti. Pridajte k ostatným prísadám v mixéri aj extra prísadu podľa svojho výberu. Fantázii sa medze nekladú: arašidové maslo môžete dochutiť medom, kakaom, vanilkou, škoricou, morskou soľou alebo čili.
Ako správne skladovať vlastnoručne vyrobené arašidové maslo?
Vlastnoručne vyrobené arašidové maslo by ste mali skladovať v zaváracích pohároch v chladničke. Neotvorené tak vydrží niekoľko týždňov.
Často kladené otázky
Je vlastnoručne vyrobené arašidové maslo zdravé?
Je vlastnoručne vyrobené arašidové maslo zdravé?
Arašidové maslo obsahuje veľké množstvo kalórií, ale aj veľa zdravých látok, ako napríklad proteíny, nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu či draslík. Pri kupovaných, hotových produktoch by ste však mali dbať na ich zloženie, pretože mnohé z nich obsahujú veľa cukru alebo palmového oleja. Vlastnoručne vyrobené arašidové maslo je preto skvelou alternatívou, ak chcete sami rozhodnúť o tom, aké ingrediencie použijete. Aj arašidy dostať v bio kvalite.
Koľko arašidov potrebujem na jeden pohár arašidového masla?
Koľko arašidov potrebujem na jeden pohár arašidového masla?
Na 225 g pohár arašidového masla je potrebných asi 405 arašidov. Ak si však vyrobíte arašidové maslo sami, oveľa viac ako túto prísadu ani nepotrebujete.
Ako dlho vydrží vlastnoručne vyrobené arašidové maslo?
Ako dlho vydrží vlastnoručne vyrobené arašidové maslo?
Vlastnoručne vyrobené arašidové maslo by ste mali skladovať v zaváracích pohároch v chladničke. Neotvorené tak vydrží niekoľko týždňov.
Aký olej sa pridáva do arašidového masla?
Aký olej sa pridáva do arašidového masla?
Do vlastnoručne vyrobeného arašidového masla môžete pridať arašidový olej alebo neutrálny slnečnicový či repkový olej.