Ako zvíťaziť nad potravinovými moľami v kuchyni?
Ak sa v múke alebo müsli niečo hemží a poletuje vám po kuchyni, potom je diagnóza asi jasná - vašu kuchyňu napadli potravinové mole. Väčšinou si mole v kuchyni všimneme až vtedy, keď si ako dospelé motýle hľadajú miesto na kladenie vajíčok. V noci poletujú po byte a cez deň sa zdržiavajú na stenách. Nie vždy sú ľahko rozpoznateľné.
dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
25.3.2025
Mole v kuchyni: zoznámte sa
Ak nájdete vo svojom müsli namiesto chutných zrniečok a vločiek biele larvy, vajíčka alebo dokonca dospelé mole, prirodzene sa vyľakáte. Tento scenár však vôbec nie je zriedkavý – mole v kuchyni sú častým problémom a nemusí to hneď znamenať, že hygiena vo vašej domácnosti je v alarmujúcom stave.
Mole ľahko prehryzú papierové a kartónové obaly. Bezpečnú ochranu neposkytujú ani plastové obaly. Ak je už obal otvorený, nebezpečenstvo je o to väčšie. Pokiaľ mole v kuchyni napadli skriňu so zásobami potravín, pomôže len jediné - musíte zle zabalené potraviny zlikvidovať. V potravinách hniezdia dva druhy molí:
- vijačka papriková
- múčna moľa
Ich názvy sú zavádzajúce - ani jeden druh sa neobmedzuje na príslušnú skupinu potravín, ale zdržiava sa v suchých potravinách každého druhu. Okrem múky a müsli napádajú mole aj sušené ovocie, sušienky, oriešky alebo cestoviny. Nezastavia sa ani pred sladkosťami.
Vijačka papriková
Vijačka papriková má rozpätie krídel od 12 do 20 milimetrov a dĺžku tela od 5 do 10 milimetrov. Dvojfarebné krídla bývajú svetlosivé až červené. Tieto mole žijú približne dva týždne a za ten čas nakladú okolo 300 vajíčok. Z vajíčok sa v priebehu troch až piatich dní stanú larvy, ktoré majú rôzne sfarbenie.
Zakuklia sa v potravinách a vyliahnu sa v závislosti od teploty: pri cca 30 stupňoch to spravidla trvá maximálne 4,5 týždňa, pri 20 stupňoch to môže trvať až 2,5 mesiaca – dovtedy zostávajú väčšinou nepovšimnuté. Takže aj keď u seba doma vyzabíjate všetky žijúce mole v kuchyni, nemusí to byť koniec - o pár týždňov až mesiacov sa môžu vyliahnuť ďalšie a celý problém začne odznova. Preto je tak dôležité byť pri riešení problému radikálny.
Múčna moľa
Múčna moľa je oveľa väčšia ako jej kolegyňa. Má rozpätie krídel až 25 milimetrov a dĺžku až 14 milimetrov. Jej poznávacím znakom sú zúbkované priečne čiary na sivo sfarbených predných krídlach. Jej larvy sú naopak veľmi malé a sotva viditeľné. O to väčší dôvod, aby nimi napadnuté jedlo putovalo rovno do koša. Po vyliahnutí nemerajú viac ako jeden milimeter. Už na druhý deň môžu múčne mole klásť vajíčka, vďaka čomu sa veľmi rýchlo množia. Ozajstným škodcom sú ich larvy, ktoré sa živia múkou a inými obilninami, ako sú cestoviny, chlieb alebo kukurica.
Ako zistím, že moju domácnosť napadli potravinové mole
Mole v kuchyni sa vďaka svojmu tmavému sfarbeniu dobre vynímajú na svetlých stenách v kuchyni a iných miestnostiach, no predsa si ich nie vždy všimneme. Cez deň sedia so zloženými krídlami na stene a vyzerajú ako tenké čierne čiarky. Pohybujú sa krátkymi, takmer skackavými mávnutiami krídel alebo lozia po stenách. Takisto ich larvy sa občas pohybujú po stenách - to už je naozaj vážna situácia.
Ak si všimnete viacero molí, odporúča sa podrobiť zásoby potravín dôkladnej kontrole. Otvorte všetky balenia so suchým jedlom a všímajte si:
- zlepené obilninové zrná
- pavučinky v jedle
- obsah balenia prilepený na obale
Po vyliahnutí zostanú larvy a lietajúce mole nejaký čas v obale, skôr ako sa vydajú hľadať miesto na kladenie vajíčok. Možný je teda aj takýto nález.
Sú mole v kuchyni nebezpečné?
Múčne mole a vijačky paprikové určite nepatria k návštevníčkam, ktoré by ste pozvali k sebe domov. Mole v kuchyni však nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo pre vaše zdravie. Nešíria baktérie ani choroboplodné zárodky. Sú jednoducho nepríjemné a nevábivé.
Dôležité: Napadnuté potraviny však môžu vyvolať alergie alebo žalúdočné a črevné ťažkosti. Pri podozrení na napadnutie potravinovými moľami je potrebné podozrivé potraviny vyhodiť.
Ako zvíťaziť nad moľami v kuchyni? Takto sa ich zbavíte
Nepríjemných obyvateľov kuchynských skriniek sa treba čo najskôr zbaviť. Takto sa vám to podarí:
- Vyprázdnite všetky skrinky, v ktorých skladujete jedlo. Následne všetky potraviny skontrolujte.
- Skrinky a všetko, čo je v nich vyčistite vodou zmiešanou s octom. Škáry a iné ťažko prístupné miesta nahrejte fénom nastaveným na najvyšší stupeň. Larvy a vajíčka neznášajú teplo a zahynú.
- Skrinky a celú kuchyňu dôkladne povysávajte. Dôležité: Vrecko z vysávača okamžite vyhoďte, resp. vyprázdnite jeho nádobu.
Pre istotu použite biologické prostriedky bez chémie. Mole v kuchyni majú prirodzených nepriateľov – lumkov. Kladú svoje vajíčka do tých od molí.
Prevencia je vždy lepšia: mole voči nej nemajú šancu
Aby vás ráno v kuchyni nepozdravili loziace či poletujúce potvorky, vopred zabráňte tomu, aby sa u vás vôbec vyskytli. Proti moliam v kuchyni môžete urobiť nasledovné:
- Skladujte potraviny vo vzduchotesne uzatvorených sklenených, plastových alebo kovových nádobách. Nič nenechávajte otvorené!
- Vyvarujte sa tenkostenným obalom, ako sú ľahký kartón, igelitová fólia alebo papierové vrecká.
- Potraviny pravidelne kontrolujte.
- Ak v potravinách nájdete pavučiny, lepia sa vám na steny obalov, prípadne sú celé zlepené, okamžite ich vyhoďte a smeti vyneste von.
Ako prevenciu používajte feromónové lapače, ktoré mole v kuchyni odpudzujú. Do skriniek tiež môžete umiestniť prípravky proti moliam, ako napríklad vonné vrecúška s levanduľou, rozmarínom alebo borievkou.


