Čo nejesť v tehotenstve?
Budúce matky si na určité jedlá musia dávať veľký pozor. Niektoré potraviny totiž obsahujú problematické látky, ktoré sa môžu cez placentu dostať až k bábätku. Iné zase predstavujú riziko potenciálnej kontaminácie patogénmi. Poďme sa teda pozrieť na to, čo nejesť v tehotenstve a zameriame sa tiež na ďalšie dôležité fakty o výžive.
dm drogerie markt
Čas načítania 6 min.
•
8.4.2025
Ktoré potraviny sú „zakázané“?
Vývoj dieťaťa v maternici vyžaduje energiu a predstavuje výzvu pre imunitný systém matky. Počas tehotenstva je totiž náchylnejší na infekcie, vírusy a baktérie. Samozrejme, nie všetky z nižšie uvedených potravín musia byť automaticky kontaminované, pravdepodobnosť je tu však vyššia ako pri „bezpečných“ alternatívach. Pokiaľ sa pri zostavovaní jedálnička vyhnete niektorým kritickým potravinám, znížite tým riziko. Ale ktoré potraviny sú pre tehotné ženy tabu?
- Alkohol
- Kofeín
- Sladké drievko
- Neumytá zelenina a ovocie
- Predpripravené surové potraviny a balené šaláty
- „Surové“ produkty: surové mäso, nepasterizované mliečne výrobky, surové ryby, surové vajcia
Podrobnejší zoznam s príkladmi zakázaných potravín počas tehotenstva nájdete nižšie.
Riziká surovej stravy pre tehotné ženy
Balené, nakrájané (a teda potenciálne kontaminované) ovocie, zelenina a hotové šaláty môžu obsahovať choroboplodné zárodky rovnako ako surové živočíšne produkty. Pri konzumácii takýchto potravín existuje riziko nákazy salmonelou, toxoplazmou a listériou.
Listerióza
Listérie sú baktérie, ktoré sa môžu prenášať prostredníctvom surových alebo nedostatočne tepelne spracovaných potravín. Tieto patogény sa môžu cez placentu dostať až k bábätku. Infekcia môže spôsobiť predčasný pôrod, potrat alebo ochorenie novorodenca (napríklad zápal pľúc alebo mozgových blán). Kritické potraviny sú – okrem už spomenutých:
- nevarené alebo len krátko varené hotové jedlá
- surové, nedopečené, solené, údené alebo nakladané ryby
- plesňové a zrejúce syry
- balené šaláty alebo sendviče (nie je možné overiť hygienu)
- paštéty (vrátane vegetariánskych)
Toxoplazmóza
Toxoplazmóza je infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša najmä konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne spracovaného mäsa, výrobkov z kozieho a ovčieho mlieka alebo kontaminovaného, neumytého ovocia či zeleniny. (Pre úplnosť: aj mačacie výkaly predstavujú jednu z možností prenosu).
Toxoplazmóza môže u nenarodeného dieťaťa zvýšiť riziko vrodených chýb či potratu.
Dôležité vedieť: Ak ste pred tehotenstvom už raz toxoplazmózu prekonali (tá je pre netehotné ženy pomerne neškodná), mali by ste mať protilátky na ochranu pred opätovnou infekciou.
Salmonelóza
Tieto baktérie nájdeme v infikovaných potravinách predovšetkým živočíšneho pôvodu. Infekcia sa síce neprenáša na dieťa, ale ochorenie matky môže viesť k nedostatočnému zásobovaniu dieťaťa živinami, čo môže spôsobiť predčasný pôrod alebo potrat. Riziko salmonelózy je najmä pri nedostatočne tepelne spracovanom alebo surovom mäse (najmä hydine), surových alebo nedostatočne uvarených vajciach a výrobkoch, ktoré ich obsahujú (tiramisu, čokoládová pena, majonéza alebo zmrzlina).
Čomu sa vyhnúť
Všeobecné pravidlo pre stravu počas tehotenstva znie: Nejedzte nič, čo je surové alebo nedostatočne tepelne upravené (napríklad krvavý steak) alebo čo by mohlo byť kontaminované. Všetky jedlá by mali byť tepelne upravené, uvarené a starostlivo umyté.
Mäsové výrobky
Mäso je dôležitou súčasťou jedálnička vďaka obsahu železa. Základné pravidlo je: Každé mäso musí byť zahrievané aspoň dve minúty na teplotu nad 70 °C. To platí aj pre údeniny. Vzduchom sušené alebo údené mäso sa tiež považuje za „surové“, aj keď je riziko prenosu patogénov veľmi malé (hocinie vylúčené). Zakázané potraviny počas tehotenstva z kategórie „mäso“ sú:
- Surové alebo málo tepelné spracované mäso: mleté mäso, tatarák, carpaccio
- Surové údeniny: klobásy a salámy
- Nakladané mäso (surové): údené mäso, schwarzwaldská, parmská šunka, údená slanina a iné druhy
Dôležité vedieť: Tehotné ženy by sa mali vyhýbať aj vnútornostiam, najmä pečeni a pečeňovej paštéte, kvôli vysokému obsahu vitamínu A, ktorý by mohol viesť k predávkovaniu u dieťaťa.
Syr
Syr môže byť vďaka vysokému obsahu vápnika, horčíka a bielkovín hodnotnou súčasťou stravy počas tehotenstva. Problémové sú však tzv. surové mliečne výrobky, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované. Tvrdý syr z nepasterizovaného mlieka je však úplne neškodný. Ďalšie odporúčanie: Vždy odstráňte zo syra jeho okraj, pretože na povrchu syra sa môžu usadiť listérie. Problémové druhy syra sú:
- Mäkké syry s červenou plesňou: Limburger, Munster, Romadur, Esrom, Schlierbacher Schlosskäse, Quargeln
- Kyslomliečne syry: Tiroler Graukäse, Steirerkäs, Vorarlberger Sauerkäs, Zieger, Spitz- a Stangenkäse
- Plesňové syry: Gorgonzola, Roquefort, Brie, Camembert, Stilton, Romano a mnoho ďalších
- Nakladaný syr a čerstvé syry: Feta, cottage cheese, mozzarella, ricotta
- Vopred nastrúhaný syr
Ryby
Ryby sú dôležité v jedálničku vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín a mikroživín ako sú vitamín D, zinok a jód. Obzvlášť odporúčané sú tučné morské ryby ako sleď, makrela a losos. Avšak ryby musia byť dobre tepelne spracované. Nedostatočne tepelne upravené ryby nesú riziko listeriózy, podobne ako surové mlieko. Počas tehotenstva sa vyhýbajte:
- Surovým rybám ako sushi alebo sashimi
- Surovým morským plodom, ako sú ustrice, krevety, kaviár
- Rybám, ktoré sú iba zaúdené, naložené alebo nasolené, ako napríklad údený losos, údený úhor, pstruh či sleď
Sladkosti
Mnoho dezertov obsahuje surové vajce. V tortových náplniach, tiramisu a podobne sa teda môže skrývať riziko salmonelózy. Radšej sa takýmto jedlám vyhnite a siahnite po inej alternatíve v prípade, že máte chuť na sladké. Vyhnite sa však sladkému drievku: už malé množstvá robia placentu priepustnou pre kortizol, stresový hormón, čo môže po narodení viesť k zvýšeným hladinám kortizolu u dieťaťa.
Dôležité vedieť: Káva a kofeínové nápoje (energetické nápoje, maté čaj) pôsobia cez placentu na dieťa a môžu zvýšiť jeho srdcovú frekvenciu.
Dôslednou hygienou v kuchyni a uváženým výberom jedál sa môžete ľahko vyhnúť potravinám, ktoré by vám mohli počas tehotenstva ublížiť. V dm nájdete široký výber bezpečných produktov vhodných pre zdravú výživu nastávajúcich mamičiek.
FAQ
Ktorým potravinám sa počas tehotenstva vyhýbať?
Ktorým potravinám sa počas tehotenstva vyhýbať?
Vzhľadom na riziko toxoplazmózy, listeriózy alebo salmonelózy by sa mali tehotné ženy vyhýbať konzumácii živočíšnych produktov, ktoré sú surové alebo nedostatočne tepelne spracované. Budúce matky by nemali jesť mäso, ktoré je iba zaúdené alebo vysušené a nie je iným spôsobom spracované či tepelne upravené. Rovnako si dajte stopku, pokiaľ ide o surové mliečne syry či surové vajcia. Ďalej sa neodporúča konzumácia kofeínu a sladkého drievka.
Čo treba zvážiť počas prvých troch mesiacov tehotenstva?
Čo treba zvážiť počas prvých troch mesiacov tehotenstva?
Dôležitosť kyseliny listovej v tehotenstve. V prvých troch mesiacoch tehotenstva sa odporúča užívať kyselinu listovú ako doplnok stravy (približne 400 mikrogramov denne). Tento vitamín je dôležitý pre delenie a novotvorbu buniek, a preto je jeho potreba počas tehotenstva zvýšená, avšak je ťažké ju pokryť len prostredníctvom stravy. Preto je vhodné kyselinu listovú dopĺňať vo forme výživového doplnku.
Koniec zoznamu



