Plytvanie potravinami – ako sa mu vyhnúť?
Tu je niekoľko nápadov, ako neplytvať potravinami.

dm drogerie markt
Čas načítania 4 min.
•
5.1.2023

Potravinami sa nemá plytvať – nakupujte inteligentne
Ak nechcete plytvať potravinami, základom je mať dobrý prehľad o tom, čo máte v špajze, a robiť premyslené nákupy. Vďaka tomu môžete včas spotrebovať potraviny, ktorým čoskoro vyprší dátum spotreby, a kupovať len to, čo naozaj potrebujete. Základné zásoby múky, cukru alebo zemiakov by mali byť v dome tak či tak vždy. Aby ste nekupovali zbytočné potraviny alebo príliš veľa potravín, je dôležité mať jednoduchý nákupný zoznam. Kúpte len to, čo je na ňom napísané, a buďte opatrní pri množstevných zľavách – zvážte, či také množstvo naozaj zvládnete spotrebovať.
Správne skladovanie potravín
Dobre premyslený nákup však nie je všetko. Správne skladovanie pomáha udržiavať potraviny čerstvé čo najdlhšie – aby ste ich nemuseli predčasne vyhodiť. Konkrétne to znamená:
- Chlieb vložte do chlebníka, kukuricu z načatej konzervy preložte do zaváracieho pohárika a syr zabaľte do potravinárskej fólie.
- Nové výrobky položte dozadu a potraviny, ktoré treba čoskoro spotrebovať, zasa dopredu, aby boli na očiach.
- Zaváraniny a mrazené potraviny označte dátumom.
- Udržujte špajzu čistú, aby sa tam nemohli šíriť škodcovia.
Produkty k článku
- Značka: Profissimo; Názov produktu: Znovu-uzatvárateľné vrecká do domácnosti mini, 50 ks; Cena: 1,45 €; Základná cena: 50 ks (0,03 € za 1 ks); dm značka logo; 4,667 z 5 hviezdičiek na základe 87 hodnotenia; Dostupnosť: Status zelený Dostupné, Status sivý Vybrať si dm predajňu1,45 €50 ks (0,03 € za 1 ks)Dostupné
Koniec zoznamu
Varenie a spracovávanie zvyškov
Žijeme v prebytku. Často jeme to, na čo máme chuť, a nie to, čo má najbližší dátum spotreby. To však nie je dobrý spôsob, ako neplytvať jedlom. Ak chcete žiť udržateľne a šetriť zdroje, zoberte si k srdcu tieto dva tipy:
- Najskôr konzumujte staršie potraviny.
- Do plánovania, čo budete variť, nezabudnite zaradiť aj zvyšky.
Varenie zo zvyškov – párty môže začať!
Je nedeľa večer, chladnička je poloprázdna a je v nej len niekoľko zvyškov. Pýtate sa: Čo teraz len navarím? Iní ľudia sú na tom možno rovnako. Čo tak poslať priateľom pár spontánnych správ a pozvať ich na spoločné varenie zo zvyškov? Kto vie, možno sa z varenia zo zvyškov možno nakoniec vyvinie párty, ako sa patrí. Každý hosť si prinesie z chladničky niečo, čomu už čoskoro vyprší dátum spotreby alebo čo už nie je úplne čerstvé, ale dá sa stále spotrebovať, a potom sa všetci spolu pustíte do varenia. Výsledkom budú určite skvelé recepty na využitie zvyškov a chutné jedlá. Spojíte tak príjemné s užitočným.
Ďalšie tipy, ako zabrániť plytvaniu potravinami
- Pred nákupom porozmýšľajte, ako často a čo by ste chceli jesť v najbližších dňoch.
- Vyhnite sa veľkému týždennému nákupu. Ak vám to čas dovolí, namiesto toho nakupujte radšej častejšie počas týždňa. Vďaka tomu budete mať doma vždy čerstvý tovar a nákupy budú prehľadné.
- Potraviny skladujte správne. Ovocie, zelenina alebo chlieb potom vydržia dlhšie. Tipy na správne uchovávanie jednotlivých druhov potravín nájdete napríklad v návode na použitie chladničky.
- Spoľahnite sa na svoje zmysly a zdravý rozum. Dátum spotreby určuje iba čas, dokedy má potravina minimálnu trvanlivosť. Mnohé potraviny však možno bezpečne konzumovať aj po uplynutí dátumu spotreby a netreba ich zbytočne vyhadzovať.
- Ak z obeda niečo zostane, zvyšky zamrazte alebo ich uložte na jeden – dva dni do chladničky a potom z nich uvarte niečo úplne nové. Zvyšky môžete vylepšiť napríklad zeleninou, z varených zemiakov vykúzliť opekané zemiaky a z ryže zasa chutný ryžový šalát.
- Zvlášť praktické je zamrazenie chleba. Hneď po zakúpení dajte polovicu bochníka alebo toastového chleba do mrazničky – vďaka tomu budete mať doma vždy čerstvý chlieb.
Najčastejšie otázky
Ako neplytvať potravinami?
Ako neplytvať potravinami?
Nakupujte len to, čo potrebujete, a nenechajte sa zlákať množstevnými zľavami. Veľmi užitočný je nákupný zoznam, do ktorého si pred nákupom zapíšete, čo potrebujete.
Prečo by sa potravinami nemalo plytvať?
Prečo by sa potravinami nemalo plytvať?
Vyhadzovanie potravín znamená plytvanie cennými zdrojmi. Ak sa rozhodnete potravinami neplytvať, významne tým prispejete k zachovaniu zdrojov – a navyše prospejete aj svojej peňaženke.
Ako zachrániť jedlo pred vyhodením?
Ako zachrániť jedlo pred vyhodením?
Recept znie: Varte zo zvyškov! Potraviny, ktorým uplynul dátum spotreby, sa zvyčajne stále dajú spotrebovať a zvyšky, ktoré zostali z obeda, možno bez problémov skladovať jeden alebo dva dni v chladničke a potom premeniť na nové jedlo. Stačí mať trochu fantázie!
Ako sa vyhnúť zvyškom?
Ako sa vyhnúť zvyškom?
Aby ste nemuseli plytvať potravinami, môžete sa pokúsiť aj o to, aby vám žiadne zvyšky jedla nezostávali. Varte premyslene a použité množstvá prispôsobte počtu hladných krkov, ktoré treba nasýtiť.
Čo sa dá robiť so zvyškami?
Čo sa dá robiť so zvyškami?
Varenie zo zvyškov je veľmi trendy. Vezmite jedlo, ktoré zostalo z obeda alebo večere, a vylepšite ho ďalšími prísadami. Zvyšok varených zemiakov tak môžete premeniť na opekané zemiaky, ryžu napríklad na lahodný ryžový šalát a párok, ktorý zostal navyše, zas ozvláštni zeleninovú polievku.
Ako spotrebovať zvyšky?
Ako spotrebovať zvyšky?
Zvyšky sú zdroje s veľkým potenciálom a môžu opäť zohrať významnú úlohu na tanieri. Neplytvanie potravinami je dôležitou súčasťou udržateľného životného štýlu a pre každého z nás by malo byť samozrejmosťou.