Valentínske brownies srdiečka
6.2.2025
Dĺžka prípravy: 30 min.
Čas na prípravu: 14 min.
•
Čas varenia/pečenia: 16 min.
229 kcal/porcia
Prísady
na 12 porcií (12 ks)
Valentínske brownies srdiečka
150g mliečnej čokolády zn. dmBio (100 g roztopíme do cesta a zvyšných 50g nakrájame na kocky a zapečieme s cestom). Pre nemliečnu verziu stačí nahradiť mliečnu čokoládu jemnou horkou zn. dmBio
50 ml kokosového oleja zn. dmBio
2 vajcia
2 polievkové lyžice mandľového krému zn. dmBio alebo iného orechového masla
1/2 hrnčeka (80g) hladkej špaldovej múky zn. dmBio
3 polievkové lyžice (10g) kakaa zn. dmBio
1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva zn. dmBio
štipka vanilky zn. dmBio
štipka soli
Poleva
250 ml krém na šľahanie na báze kokosového orecha zn. dmBio (necháme odstáť cez noc alebo aspoň 6 hodín pred použitím v chladničke)
20 g mrazom sušených jahôd zn. dmBio
2 ks vanilkový cukor zn. dmBio
Príprava
Valentínske brownies srdiečka
Pripravíme si všetky suroviny.
Vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke roztopíme 100 g čokolády spolu s kokosovým olejom.
V miske zmiešame vajíčka s trstinovým cukrom, pridáme orechové maslo a jemne premiešame.
Pridáme múku, kakao, prášok do pečiva, vanilku a soľ a všetko spolu premiešame na hladký krém.
Nakoniec do cesta prisypeme na malé kúsky nakrájanú čokoládu, premiešame a vylejeme na malý plech vystlaný papierom na pečenie.
Brownies pečieme 16 minút na 170 °C.
Upečené brownies necháme vychladnúť. Pomocou formičky v tvare srdca vykrojíme srdiečka.
Poleva
Kým sa dezert pečie, pripravíme si krém. Mrazom sušené jahody rozmixujeme na prach. Pridáme krém na šľahanie na báze kokosového orecha a vanilkový cukor.
Zmes vyšľaháme do tuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a odložíme do chladničky.
Srdiečka ozdobíme jahodovým krémom a vrch dozdobíme zvyšnými jahodami. Krásneho Valentína a dobrú chuť!
Máte trošku času navyše? Tak nech je vaše brownies dokonalé…
Jemne roztápame: Čokoládu s kokosovým olejom roztopte buď vo vodnom kúpeli na miernom plameni, alebo v mikrovlnke v 60 sekundových intervaloch. Dajte pozor, aby zmes neprihorela a po roztopení ju nechajte mierne vychladnúť.
Dôkladne šľaháme: V miske šľahajte vajíčka s cukrom, kým vznikne svetlá nadýchaná zmes.
Nežne spájame: Do vajíčkovej zmesi pomaly prilejte vychladenú čokoládovú zmes. Vhodnejšia ako mixér bude špachtľa. Môžete použiť osmičkový pohyb a buďte nežní, aby sa vzduch vyšľahaný v zmesi neuvoľnil.
Dezert je hotový vtedy, keď sa jeho povrch jemne leskne a okraje sa odťahujú od formy. Môžete ho skladovať v chladničke až 7 dní a v mrazničke ešte dlhšie (ale človeka, ktorému by sa podarilo ukryť brownies na horšie časy, nepoznáme). Poznáme takých, ktorí sa po zjedení pustia do pečenia ďalšej várky. Láska nikdy neomrzí a o brownies platí presne to isté. Dobrú chuť!
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“
Koniec zoznamu