Šošovicový šalát s avokádom
16.8.2024

Hlavné jedlo
•
Šalát
•
Vegetariánska kuchyňa
Prísady
Suroviny na 1 porciu
75 g suchá horská šošovica zn. dmBio
70 g šalát mix
1/2 ks avokádo
1 ks jarná cibuľka
3 ks na slnku sušené paradajky zn. dmBio
6 ks olivy zn. dmBio
1 ČL talianske bylinky zn. dmBio
1 PL citrónová šťava zn. dmBio
1 PL olivový olej zn. dmBio
Bylinková morská soľ zn. dmBio
Príloha: 1 ks slané krekry so syrom a tekvicovými jadierkami zn. dmBio
Príprava
krok
Šošovicu prepláchneme, zalejeme dvojnásobkom vody, pridáme soľ a varíme 15 minút na miernom ohni. Necháme vychladnúť.
krok
Šalát dobre umyjeme a vysušíme. Avokádo a jarnú cibuľku nakrájame.
krok
Na panvicu dáme 1 PL olivového oleja a rozohrejeme. Pridáme cícer, ktorý spolu s 1 PL talianskych byliniek opečieme do zlata.
krok
Vo väčšej miske pomiešame s nakrájanými na slnku sušenými paradajkami, avokádom, jarnou cibuľkou, olivami, talianskymi bylinkami, olivovým olejom a soľou. Na záver primiešame varenú šošovicu. Ako prílohu použijeme slané krekry so syrom a tekvicovými jadierkami.
Šalát môže byť taktiež plnohodnotný variant na obed alebo večeru. Avšak nezabudnite na bielkovinu, ktorá by mala tvoriť približne 50% taniera. Takýto šalát výborne zasýti a vaše telo dostane vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. Rukola obsahuje horké látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a tým zabraňujú chuť na sladké. Aby vám šalát chutil, treba sa s ním pohrať a ochutiť ho podľa vlastných preferencií.
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.