Falafel v pite s tahini dresingom a zeleninou
20.6.2025
Dĺžka prípravy: 17 min.
Čas na prípravu: 10 min.
•
Čas varenia/pečenia: 7 min.
470 kcal/porcia
Bez laktózy
•
Hlavné jedlo
•
Vegetariánske
•
Rýchlo a jednoducho
Prísady
na 4 porcie (1 pita s 3-4 ks falafelu)
Falafel v pite s tahini dresingom a zeleninou
1 balenie Falafel (175 g – zmes na prípravu) zn. dmBio
4 ks Pita chlieb zn. dmBio
Olivový olej zn. dmBio
Cícer v citrónovom náleve s olivovým olejom a bylinkami zn. dmBio
Zmes olív s bylinkami Genussreise zn. dmBio
1 menšia uhorka, nakrájaná na tenké pásiky
100 g cherry paradajok, nakrájaných na plátky
hrsť listového šalátu alebo rukoly
1 červená cibuľa
nelúpaný sezam zn. dmBio na ozdobenie
4 PL humus zn. dmBio
Tahini omáčka
2 PL Tahini sezamová pasta zn. dmBio
1 ČL ľanový olej zn. dmBio
½ ČL soli
mleté čierne korenie
1 ČL citrónovej šťavy zn. dmBio
voda na zriedenie
Príprava
Falafel v pite s tahini dresingom a zeleninou
Krok 1
Všetky suroviny si pripravíme.
Krok 2
Falafel pripravíme podľa návodu na obale. Zmes necháme chvíľu postáť, vytvarujeme guľky alebo placky.
Krok 3
Opečieme ich na olivovom oleji na rozohriatej panvici z každej strany do zlatista.
Krok 4
Medzitým pripravíme tahini omáčku. V miske zmiešame tahini pastu, ľanový olej, trochu citrónovej šťavy a vodu, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.
Krok 5
Zeleninu nakrájame na tenké plátky alebo pásiky. Pita chlieb ohrejeme podľa návodu v hriankovači alebo v rúre, aby bol mäkký a ľahko sa plnil. Zrežeme a otvoríme kapsy.
Krok 6
Vnútro pity potrieme humusom, vložíme do nej šalát, uhorku, rajčiny, olivy, cícer, cibuľku a nakoniec opečený falafel.
Krok 7
Prelejeme tahini omáčkou, ozdobíme sezamom a podávame.
Hladní, zaneprázdnení a zvedaví?
Tento recept vás prenesie rovno do uličiek Blízkeho východu. Chutí ako dovolenka a zvládnete ho za 15 minút.
Falafel zo zmesi dmBio je rýchlou verziou tradičnej pochúťky, na ktorú si nárokujú Egypt, Izrael aj Libanon. Chrumkavé cícerové guľky s bylinkami a korením sú lacné, sýte, plné bielkovín a vlákniny. Falafel má výraznú, korenistú a bylinkovú chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s jeho chrumkavým povrchom a jemným vnútrom. Je jemný, orientálne voňavý, vôbec nie nudný. Cícer mu dáva jemne orieškovú, zemitú chuť a sýtosť, citrón sviežosť a červená cibuľa, cesnak a rímska rasca zaručia „blízkovýchodný podpis“.
Či už ho zabalíte do pity, tortilly alebo servírujete s hummusom, falafel je vždy dobrý nápad. Navyše, keď ho máte hotový za 15 minút vďaka dmBio zmesi, nie je o čom.
Koniec zoznamu
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“