Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Falafel v pite s tahini dresingom a zeleninou

Falafel v pite s tahini a zeleninou naservírovaný na tanieri

Dĺžka prípravy: 17 min.

Čas na prípravu: 10 min.

Čas varenia/pečenia: 7 min.

470 kcal/porcia

Bez laktózy

Hlavné jedlo

Vegetariánske

Rýchlo a jednoducho

Prísady

na 4 porcie (1 pita s 3-4 ks falafelu)

Falafel v pite s tahini dresingom a zeleninou

  • 1 balenie Falafel (175 g – zmes na prípravu) zn. dmBio

  • 4 ks Pita chlieb zn. dmBio

  • Olivový olej zn. dmBio

  • Cícer v citrónovom náleve s olivovým olejom a bylinkami zn. dmBio

  • Zmes olív s bylinkami Genussreise zn. dmBio

  • 1 menšia uhorka, nakrájaná na tenké pásiky

  • 100 g cherry paradajok, nakrájaných na plátky

  • hrsť listového šalátu alebo rukoly

  • 1 červená cibuľa

  • nelúpaný sezam zn. dmBio na ozdobenie

  • 4 PL humus zn. dmBio

Tahini omáčka

  • 2 PL Tahini sezamová pasta zn. dmBio

  • 1 ČL ľanový olej zn. dmBio

  • ½ ČL soli

  • mleté čierne korenie

  • 1 ČL citrónovej šťavy zn. dmBio

  • voda na zriedenie

Príprava

Falafel v pite s tahini dresingom a zeleninou

  1. Krok 1

    Všetky suroviny si pripravíme.

  2. Krok 2

    Falafel pripravíme podľa návodu na obale. Zmes necháme chvíľu postáť, vytvarujeme guľky alebo placky.

    Príprava falafelu
  3. Krok 3

    Opečieme ich na olivovom oleji na rozohriatej panvici z každej strany do zlatista.

    Restovanie falafelu na panvici
  4. Krok 4

    Medzitým pripravíme tahini omáčku. V miske zmiešame tahini pastu, ľanový olej, trochu citrónovej šťavy a vodu, aby sme dosiahli krémovú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením.

    Príprava omáčky
  5. Krok 5

    Zeleninu nakrájame na tenké plátky alebo pásiky. Pita chlieb ohrejeme podľa návodu v hriankovači alebo v rúre, aby bol mäkký a ľahko sa plnil. Zrežeme a otvoríme kapsy.

    Nakrájaná zelenina
  6. Krok 6

    Vnútro pity potrieme humusom, vložíme do nej šalát, uhorku, rajčiny, olivy, cícer, cibuľku a nakoniec opečený falafel.

    Falafel v pite so zeleninou
  7. Krok 7

    Prelejeme tahini omáčkou, ozdobíme sezamom a podávame.

    Falafel v pite s tahini a zeleninou naservírovaný na tanieri

Hladní, zaneprázdnení a zvedaví? 

Tento recept vás prenesie rovno do uličiek Blízkeho východu. Chutí ako dovolenka a zvládnete ho za 15 minút.

Falafel zo zmesi dmBio je rýchlou verziou tradičnej pochúťky, na ktorú si nárokujú Egypt, Izrael aj Libanon. Chrumkavé cícerové guľky s bylinkami a korením sú lacné, sýte, plné bielkovín a vlákniny. Falafel má výraznú, korenistú a bylinkovú chuť, ktorá sa krásne dopĺňa s jeho chrumkavým povrchom a jemným vnútrom. Je jemný, orientálne voňavý, vôbec nie nudný. Cícer mu dáva jemne orieškovú, zemitú chuť a sýtosť, citrón sviežosť a červená cibuľa, cesnak a rímska rasca zaručia „blízkovýchodný podpis“. 

Či už ho zabalíte do pity, tortilly alebo servírujete s hummusom, falafel je vždy dobrý nápad. Navyše, keď ho máte hotový za 15 minút vďaka dmBio zmesi, nie je o čom.

Koniec zoznamu

Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:

„Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.skVarenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť.“