Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Sladký, vegánsky a bohatý na bielkoviny: čokoládový humus  

Medzi zvyčajne korenistými variantmi humusu nájdete aj sladkú alternatívu, do ktorej sa dá rýchlo ukryť stará dobrá čokoládová nátierka. Reč je o čokoládovom humuse. Túto na bielkoviny bohatú cícerovú nátierku s kakaom si môžete pripraviť sami. Postup je jednoduchý a pochúťka je navyše ešte aj vegánska.  

Vegánsky čokoládový humus na sušienkach dmBio s ovocím.

Zatiaľ čo mnohé čokoládové a orieškovo-nugátové nátierky obsahujú veľa palmového oleja a cukru, čokoládový humus ponúka výživnú alternatívu všetkým, ktorí sa tejto sladkej nátierky nechcú vzdať. Vďaka cíceru je čokoládový humus pekne krémový. Datle mu dodajú nielen arómu, ale aj prirodzenú sladkosť a kakao zase čokoládový nádych. Že to znie dobre? Áno, a ešte to dobre aj chutí! Takto si môžete jednoducho pripraviť čokoládový humus sami: 

Na čokoládový humus budeme potrebovať: 

Prísady (na 12 porcií):  

  • 1 pohár dmBio cícerovej nátierky (220 g)  
  • 110 ml dmBio mandľového nápoja Natur (prípadne inej rastlinnej mliečnej alternatívy) 
  • 4 ČL dmBio ryžového sirupu   
  • 5 ks dmBio datlí, vykôstkovaných 
  • 30 g dmBio kakaa, jemne odolejovaného  
  • 1 PL dmBio cukru z kokosových kvetov  
  • 30 g dmBio mandlí, celých
  • čerstvé ovocie na ozdobu 

Potrebné kuchynské pomôcky: 

  • ručný mixér 
  • vysoká nádoba k mixéru 
  • sitko 
  • doska na krájanie 

Postup:

Krok 1:  

Cícer scedíme cez sitko nad umývadlom a prepláchneme studenou vodou. Odložíme bokom. 

Krok 2: 

Mandle pomelieme a taktiež odložíme nabok. 

Krok 3: 

Datle nakrájame na doske na malé kúsky. 

Krok 4:  

Cícer, mandle, datle, kakao, mandľový nápoj, ryžový sirup a cukor z kokosový kvetov vložíme do vysokej nádoby a mixujeme pomocou ručného mixéra, až kým nevznikne krémová masa.  

dm tip: Sladkosť čokoládového humusu upravujte množstvom použitého ryžového sirupu a cukru z kokosových kvetov. Kto chce, môže cukor z kokosových kvetov celkom vynechať. Kto chce mať čokoládový humus ešte o niečo krémovejší, jednoducho pridá  ešte trochu mandľového nápoja.   

Ochutnajte čokoládový humus – vegánska čokoládová nátierka je hotová. Hodí sa ako poleva na sušienky či ryžové koláčiky, alebo ako nátierka na chlieb, ale môže sa jesť aj samostatne. Skvele chutí najmä v kombinácii s čerstvým ovocím.  

Čokoládový humus skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a rýchlo spotrebujte. Dobrú chuť!