Sladký, vegánsky a bohatý na bielkoviny: čokoládový humus
Medzi zvyčajne korenistými variantmi humusu nájdete aj sladkú alternatívu, do ktorej sa dá rýchlo ukryť stará dobrá čokoládová nátierka. Reč je o čokoládovom humuse. Túto na bielkoviny bohatú cícerovú nátierku s kakaom si môžete pripraviť sami. Postup je jednoduchý a pochúťka je navyše ešte aj vegánska.
Zatiaľ čo mnohé čokoládové a orieškovo-nugátové nátierky obsahujú veľa palmového oleja a cukru, čokoládový humus ponúka výživnú alternatívu všetkým, ktorí sa tejto sladkej nátierky nechcú vzdať. Vďaka cíceru je čokoládový humus pekne krémový. Datle mu dodajú nielen arómu, ale aj prirodzenú sladkosť a kakao zase čokoládový nádych. Že to znie dobre? Áno, a ešte to dobre aj chutí! Takto si môžete jednoducho pripraviť čokoládový humus sami:
Na čokoládový humus budeme potrebovať:
Prísady (na 12 porcií):
- 1 pohár dmBio cícerovej nátierky (220 g)
- 110 ml dmBio mandľového nápoja Natur (prípadne inej rastlinnej mliečnej alternatívy)
- 4 ČL dmBio ryžového sirupu
- 5 ks dmBio datlí, vykôstkovaných
- 30 g dmBio kakaa, jemne odolejovaného
- 1 PL dmBio cukru z kokosových kvetov
- 30 g dmBio mandlí, celých
- čerstvé ovocie na ozdobu
Potrebné kuchynské pomôcky:
- ručný mixér
- vysoká nádoba k mixéru
- sitko
- doska na krájanie
Postup:
Krok 1:
Cícer scedíme cez sitko nad umývadlom a prepláchneme studenou vodou. Odložíme bokom.
Krok 2:
Mandle pomelieme a taktiež odložíme nabok.
Krok 3:
Datle nakrájame na doske na malé kúsky.
Krok 4:
Cícer, mandle, datle, kakao, mandľový nápoj, ryžový sirup a cukor z kokosový kvetov vložíme do vysokej nádoby a mixujeme pomocou ručného mixéra, až kým nevznikne krémová masa.
dm tip: Sladkosť čokoládového humusu upravujte množstvom použitého ryžového sirupu a cukru z kokosových kvetov. Kto chce, môže cukor z kokosových kvetov celkom vynechať. Kto chce mať čokoládový humus ešte o niečo krémovejší, jednoducho pridá ešte trochu mandľového nápoja.
Ochutnajte čokoládový humus – vegánska čokoládová nátierka je hotová. Hodí sa ako poleva na sušienky či ryžové koláčiky, alebo ako nátierka na chlieb, ale môže sa jesť aj samostatne. Skvele chutí najmä v kombinácii s čerstvým ovocím.
Čokoládový humus skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a rýchlo spotrebujte. Dobrú chuť!