Orechová pasta – všestranne využiteľný pomocník
S rozmachom vegánskych potravín sa rastúcej obľube teší aj orechová pasta. Čo však vlastne dokáže orechová pasta a ako ju najlepšie používať? Toto by ste mali vedieť: orechová pasta je zdravým doplnkom nielen vegánskeho jedálnička.
Ako zdravá je orechová pasta?
Orechy boli vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote dlho zaznávané ako kalorická bomba, hoci pod škrupinkou skrývajú oveľa viac. Obsahujú cenné živiny ako vitamíny, bielkoviny, tuky, sacharidy a minerálne látky. Okrem toho sú skvelou potravinou pre správne fungovanie mozgu.
Pasta z jemne mletých orechov, bez prísad
Na rozdiel od orechového krému a orechového masla, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch, orechová pasta neobsahuje pridaný cukor, a je teda zdravšou alternatívou. Orechy použité v dmBio paste sú jemne mleté. Orechová pasta preto obsahuje vylisované prírodné zdravé tuky a má vďaka tomu krémovú konzistenciu bez obsahu akýchkoľvek prídavných látok. Mimochodom, je celkom bežné, že sa olej z orechov časom v pohári oddelí od pasty. Pastu jednoducho premiešajte a rýchlo opäť nadobudne krémovú konzistenciu.
Zjemňuje sladké jedlá…
Stačí iba jedna malá lyžička a vaše jedlo získa orieškovú vôňu, pričom každý druh pasty ponúka špecificky iný chuťový odtieň. Oriešková pasta je vhodná ako nátierka na chlieb, rovnako ako aj toping na rannú ovsenú kašu, smoothie alebo palacinky.
Obzvlášť vhodná je ako toping, ale aj ako náhrada šľahačky vo vegánskych receptoch na pečenie, jemná dmBio Kešu pasta, 250 g, keďže kešu orechy dodávajú paste obzvlášť krémovú konzistenciu.
Skvelá je však aj mandľová pasta. Existujú dva varianty - intenzívna dmBio Mandľová pasta hnedá, 250 g, ktorá sa vyrába z nelúpaných pražených mandľových jadier, a dmBio Mandľová pasta biela, 250 g, vyrobená z lúpaných, blanšírovaných mandlí. Tí, ktorí zasa hľadajú zdravú náhradu oriešokovo-nugátového krému, nájdu v dmBio Lieskovcovej paste, 250 g lacnú a zároveň zdravú alternatívu.
…i pikantné pokrmy
Orechová pasta je však skvelá nielen v sladkých jedlách. Aj milovníci pikantných karí jedál alebo vývarov, omáčok či dipov dokážu rovnako oceniť mleté orechy, ktoré im pomôžu doladiť konzistenciu. V ázijských pokrmoch chutí obzvlášť dobre dmBio Arašidová pasta, 250 g, s mimoriadne vysokým obsahom bielkovín. Ak si chcete pripraviť nejakú ázijskú arašidovú omáčku, stačí, keď zvaríte trochu arašidovej pasty so sójovou omáčkou a kokosovým mliekom.
Či už ako nátierka na chlieb, prísada do müsli a smoothie, pomocník pri varení či pečení – oriešková pasta je zdrojom cenných živín a zároveň dodá jedlám skvelú príchuť. Najlepšie bude, ak ju jednoducho vyskúšate. Napokon, orechová pasta sa vyrába v rôznych príchutiach.