Ako predchádzať nachladnutiu
Tieto tipy a domáci pomocníci vám pomôžu dostať sa v pohode cez chladné obdobie. Zároveň si môžete prečítať 10 mýtov o prechladnutí a vitamínoch.
dm drogerie markt
Čas načítania 8 min.
•
13.2.2024
Prevencia nachladnutia
Čo môžeme urobiť pre zlepšenie obranyschopnosti nášho organizmu:
Hygiena
Či pri podávaní rúk alebo pri otváraní dverí - v chladnom ročnom období na nás číhajú vírusy všade. Čo najčastejšie umývanie rúk môže znížiť riziko infekcie až o 80 %. Mydlo, ktoré má antibakteriálny účinok a chráni pokožku pred vysušením, pôsobí až dvojnásobným účinkom. Ak mydlo a voda nie sú k dispozícii, siahnite po dezinfekčných prostriedkoch, napríklad po dezinfekčnom géli alebo hygienických obrúskoch na ruky.
Pohyb
Snehové vločky a bielu zimnú krajinu sledujeme radi pohodlne zvnútra, zabalení v mäkkých prikrývkach. Avšak hoci je to príjemné, vyhrievané miestnosti nám svojím spôsobom škodia. Teplý vzduch vysušuje sliznice, vďaka čomu sa zvyšuje citlivosť na patogény. Preto je obzvlášť dôležitý dostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Čo tak napríklad dlhá prechádzka, krátka túra, beh alebo snehová guľovačka? Avšak vyčerpanie má opačný účinok a oslabuje obranyschopnosť.
Prerušované vetranie a správna teplota v miestnostiach
Po návrate domov vyvetrajte najskôr všetky miestnosti. Je to pre nás síce pri ľadových teplotách oveľa ťažšie ako v lete, ale je to mimoriadne dôležité. Takto sa vymení použitý vzduch za čerstvý, ktorý zabráni šíreniu baktérií. Navyše tu môžu pomôcť aj dezinfekčné spreje. Aj zvyšovanie vlhkosti v miestnostiach je pre organizmus prínosné, pretože prehriaty suchý vzduch sa nahradí čerstvým vzduchom, za čo sa vám nosné sliznice isto poďakujú.
Rukavice
Rukavice udržiavajú ruky v zime nielen príjemne v teple, ale ochránia Vás aj pred patogénmi, s ktorými sa môžete stretnúť na kľučkách dvier alebo pri podávaní rúk. Preto má v zimných mesiacoch zmysel nosiť rukavice. Mali by ste byť opatrní, aby ste sa rukavicami nedotkli tváre, a aby ste rukavice pravidelne prali.
Udržovať telo v teple
... alebo inak povedané: Vyvarujte sa chladu, aby si telo udržiavalo svoju teplotu. To zaisťuje správna obuv a vhodná pokrývka hlavy.
Masáž ako obrana
Aj keď si obranyschopnosť organizmu môžete posilniť návštevou sauny raz týždenne, obehový systém možno prostredníctvom masážnej kefky alebo masážnych rukavíc stimulovať dokonca každý deň. Začína sa krúživými pohybmi na dolných končatinách a postupuje sa do stredu tela. Či už v sprche alebo suchou kefou - okrem stimulačného účinku má kúra aj peelingový efekt.
Aby ste sa rýchlo cítili lepšie
Uvádzame niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zmiernili príznaky bežného nachladnutia:
Pokoj
Keď ste prechladnutí, najlepším miestom na odpočinok je domáce prostredie. Na cestách ste vystavení námahe, ktorú – ak ste fit – si takmer nevšimnete: jazda autom, práca, nákupy, vlhké a chladné počasie, davy ľudí v miestnej hromadnej doprave – to všetko oslabený organizmus zaťažuje. Lepšie je vytvoriť si doma príjemnú a uvoľnenú atmosféru pomocou aromatických olejov, termofliaš a čaju.
Veľa piť
Dostatočný príjem tekutín je jedným z najdôležitejších domácich prostriedkov na prechladnutie a nádchu, pretože upokojuje sliznice a zabraňuje strate telesných tekutín. Takýmto spôsobom sa dajú uvoľniť uviaznuté sekréty, napríklad v nose. Obzvlášť prospešné sú čaje s bylinkami, ako je napríklad šalvia.
Tipy na výživu pri nachladnutí
- Baza: Baza obsahuje cenné éterické oleje a vitamín C. Hovorí sa o nej, že má expektoračné a potopudné účinky, a preto sa ako bazový sirup okrem iného často využíva pri nachladnutí a potných kúrach.
- Med: Tento domáci prostriedok upokojuje sliznice a údajne má antibakteriálne vlastnosti. Najlepšie je nechať si lyžicu medu rozpustiť na jazyku, pretože cenné látky sa pri zahrievaní stratia, napríklad v horúcom mlieku s medom.
- Slepačia polievka: Skutočná klasika medzi jedlami počas nachladnutia.
- Zázvor: Mohutný zázvorový podzemok obsahuje vitamín C, horčík ako aj železo a je mimoriadne dobrý, keď je zaliaty ako čaj alebo v polievkach. Keďže cenné zložky sa nachádzajú priamo pod kôrou, je lepšie pikantný podzemok nelúpať.
Nosové spreje pri nachladnutí
Svrbenie v nose, záchvaty kýchania a zhoršený čuch na seba nenechávajú dlho čakať. Sliznice opuchnú, z nosa začne tiecť a zároveň sa sťaží dýchanie. Nosové spreje a podobné prostriedky sľubujú úľavu pre upchatý nos. Nosová dutina sa vyčistí a uvoľní, aby ste mohli opäť ľahšie dýchať.
Vitamíny pre zimné mesiace
V chladnom období je dostatočný príjem vitamínov alfou a omegou – ale nie vždy je to také ľahké, pretože dôležité obsahové látky sa kvôli dlhým prepravným trasám ovocia a zeleniny zo vzdialených krajín často strácajú.
Ak chcete získať vitamíny nezaťažené dlhou prepravnou cestou, je najlepšie použiť domácu zimnú zeleninu: Veľa druhov kapusty, ako je biela a červená kapusta, karfiol a kaleráb, ako aj zimné tekvice a pór sa zberajú v zime a sú známe ako osobitní dodávatelia živín.
Nedostatkový vitamín D
Rovnako ako slnka, aj vitamínu D je v zime nedostatok. Jeho tvorbu totiž ovplyvňujú ultrafialové slnečné lúče absorbované pokožkou. Zásoby vitamínu D môžu trocha doplniť mastné ryby: vďaka lososovi, makrele a sleďovi môžu Eskimáci prežiť bez slnka celé mesiace.
Tipy pre zimnú kuchyňu
- Šaláty zjemňujte jablkami a orechmi a dochucujte šťavou z citróna.
- Kyslá kapusta je silným dodávateľom vitamínov. Zimná zelenina obsahuje veľa vitamínu C, ako aj vitamíny A, B, K a minerály a môžete si ju vychutnať aj ako šalát.
- Losos, makrela a sleď sú zodpovedné za extra dávku vitamínu D, keďže zima nám neposkytuje dostatok slnečného žiarenia.
- Zemiaky varte so šupkou, očistenie pred varením spôsobí stratu polovice obsahu vitamínu C.
10 mýtov o nachladnutí a vitamínoch
Čo je na tom pravdy? Dobre známe každodenné múdrosti na tému nachladnutia:
1. Chrípka a prechladnutie je to isté
Nesprávne. Vaša kolegyňa vyťahuje vreckovku za vreckovkou a vysvetľuje, že ju chytila chrípka? Pravdepodobne si to zmýlila s nachladnutím, takzvanou chrípke podobnou infekciou. Pretože chrípka (odborne známa ako influenza) je vážnejšie ochorenie, ktoré je zvyčajne spojené s vysokou horúčkou a pocitom slabosti.
2. Ovocie a zelenina sú vitamínovými bombami
Nie všetky druhy. Napríklad uhorka pozostáva z viac ako 90 % vody – hoci má nízky obsah kalórií, neposkytuje takmer žiadne vitamíny. O citrusových plodoch sa naopak vie, že sú to skutočné vitamínové bomby. Vedeli ste však, že surová paprika, ružičkový kel a kivi obsahujú ešte viac vitamínu C?
3. Horúci kúpeľ urobí vždy dobre
Bohužiaľ iba polovica pravdy. Teplý kúpeľ je prospešný a relaxačný. Pokiaľ ale ležíte vo vani príliš dlho a voda je príliš horúca, z pokožky sa odstráni príliš veľa tuku a dôjde k narušeniu cirkulácie. Ideálna je teplota medzi 35 a 38 stupňami. Kúpeľ však ukončite maximálne po 15 minútach!
4. Šupka je zdravá
Nie. Či už sú to uhorky alebo jablká - väčšina vitamínov a minerálnych látok mnohých druhov ovocia a zeleniny je v šupke. Niekedy sa tam však nájdu aj látky, ktoré v jedle máme neradi, napríklad pesticídy alebo vosky. Pred konzumáciou je teda potrebné dôkladné umytie. Kto by si však chcel byť istý, môže si vybrať ekologické produkty.
5. Ak ste nachladnutí, choďte do sauny
Nesprávne. Ak to niekoho niekedy postihlo, vie aká je vysoká teplota pre organizmus stresujúca. Do sauny by ste mali chodiť iba vtedy, ak ste zdraví. Pravidelné návštevy môžu potom dokonca udržiavať obranyschopnosť organizmu vo fit forme.
6. Nekýchajte do ruky!
Správne! Patogény v ruke sa Vám môžu rýchlo dostať do tváre alebo sa môžu preniesť na ostatných. Lepšou alternatívou je vreckovka alebo ohnutie lakťa.
7. Tuk je potrebný na vstrebávanie vitamínov
Iba polovičná pravda. Mnoho vitamínov (vrátane vitamínu C) je rozpustných vo vode, a preto nevyžadujú žiadny tuk. Iné vitamíny – napríklad A a D – však naše telo môže vstrebávať iba s trochou tuku.
8. Chlad spôsobuje prechladnutie
To nie je pravda. Prechladnutie je infekcia slizníc (najmä nosa a hrdla). Ak však telesná teplota poklesne, telesné funkcie – medzi iným aj imunitný systém – sa oslabujú. Vírusy prechladnutia to majú potom ľahšie.
9. Čerstvé potraviny sú lepšie
Nie vždy. Niektoré druhy ovocia a zeleniny prešli pol sveta, kým sa dostali na trh. Pri tomto procese sa stráca veľa výživných obsahových látok. Mrazené výrobky sú naproti tomu na tom lepšie ako ich povesť: zelenina a ovocie sa zvyčajne mrazia ihneď po zbere – vitamíny sa tak lepšie zachovajú. Asi najlepšou alternatívou je nákup regionálnych sezónnych druhov.
10. Cukríky sú dobré na krk a na hrdlo
Áno. Suché sliznice v nose a hrdle uľahčujú patogénom ich zahniezdenie. Cmúľanie stimuluje tok slín, sliznice sú zvlhčené, a tým menej náchylné na choroboplodné zárodky. Niektoré cukríky navyše môžu podporiť vykašliavanie, vďaka čomu sa prechladnutie stáva znesiteľnejším.