Dhal z červenej šošovice

22.10.2025

Dĺžka prípravy: 35 min.
Čas na prípravu: 10 min.
•
Čas varenia/pečenia: 25 min.
1000 kcal/porcia
Bez gluténu
•
Hlavné jedlo
•
Rýchlo a jednoducho
•
Vegánske
•
Vegetariánske
•
Indická kuchyňa
Prísady
na 4 porcie (1 miska dhalu s ryžou)
Dhal z červenej šošovice
1 hrnček červenej šošovice zn. dmBio
1 PL kokosový olej zn. dmBio
1 cibuľa, najemno nakrájaná
4 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
1 ČL kurkumy zn. dmBio
1 ČL garam masala korenie zn. dmBio
½ ČL koreninová zmes s čili zn. dmBio (voliteľne)
1 ČL trstinový cukor zn. dmBio
1 plechovka lúpaných paradajok zn. dmBio
1 polievková lyžica zeleninového bujónu zn. dmBio (rozpustená v 500 ml vody)
1 plechovka kokosového mlieka zn. dmBio
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Citrónová šťava na dochutenie (voliteľne)
Čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu
200 g basmati ryže zn. dmBio (voliteľne ako príloha)
Príprava
Postup
Všetky suroviny si pripravíme.
Šošovicu si prepláchneme pod tečúcou vodou a cibuľu nakrájame na malé kúsky.
Na panvici rozohrejeme kokosový olej a cibuľku orestujeme do sklovita. Pridáme pretlačený cesnak a minútu restujeme. Následne pridáme garam masalu, kurkumu a koreninovú zmes s čili. Všetko krátko orestujeme, kým sa koreniny krásne rozvoňajú.
Prisypeme šošovicu a zalejeme vývarom pripraveným z dmBio zeleninového bujónu (500 ml vody s rozpustenou lyžicou bujónu). Pridáme konzervu lúpaných paradajok, konzervu kokosového mlieka a všetko premiešame.
Privedieme k varu, potom zmiernime oheň a varíme na miernom ohni 20–25 minút, kým šošovica nezmäkne a zmes nezhustne.
Dochutíme soľou a čiernym korením. Zakvapkáme citrónovou šťavou, ak chceme sviežejší nádych. Podávame s basmati ryžou alebo pita chlebom a ozdobíme čerstvým koriandrom alebo petržlenom.
Šošovicový dhal lebo 30-minútová cesta do Indie, ktorú zvládnete aj po práci?
Niektoré jedlá si človek zamiluje hneď pri prvom súste. Dhal z červenej šošovice je ich šéfom. Je hrejivý, voňavý, výživný a hlavne – hotový za pol hodiny. Žiadne zložité suroviny, žiadne celodenné státie pri sporáku. Len jedna panvica, pár bežne dostupných ingrediencií (takmer všetky zoženiete v dm) a chuť, ktorá vás prenesie do diaľok.
Prečo si ho zamilujete?
- Rýchlosť – od prvej lyžice kokosového oleja na panvici až po posledné premiešanie trvá celá príprava len 30 minút.
- Jednoduchosť – stačí ak máte doma cibuľu a cesnak, zvyšok kúpite v dm: červenú šošovicu, koreniny, kokosové mlieko, paradajky aj vývar.
- Výživa a sýtosť – dhal je plný rastlinných bielkovín, vlákniny a korenia, ktoré nielen chutí, ale aj dobre pôsobí na trávenie.
- Vôňa a chuť – omamná aróma kurkumy, garam masaly a kokosového mlieka zavolá všetkých k stolu skôr ako to budete musieť urobiť vy.
Červená šošovica sa varí rýchlo, krásne sa rozpadne a vytvorí jemnú, prirodzene krémovú štruktúru. Paradajky dodajú kyselkavú sviežosť, kokosové mlieko zas jemnú sladkosť. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy na záver a máte hotové vyvážené, voňavé a doslova objímajúce jedlo.
Môžete ho podávať s ryžou (napríklad dmBio basmati), pita chlebom, naanom alebo len tak. Dhal je ideálny na rýchly obed, večeru po dlhom dni alebo aj ako „food prep“ na viac dní – zahreje aj na druhý deň.
Tip: Ak milujete pikantné, pridajte štipku Koreninovej zmesi s čili Spicy Chili dmBio čili. Blogerka Karotka: “Ak nemáte po ruke koriander, nahradí ho aj obyčajná vňať alebo petržlen – v chutiach sa nestratí nič.”
Autorkou receptu je slovenská foodblogerka @karotka.sk:
"Ahojte, volám sa Majka! Som mamou na materskej a autorkou foodblogu karotka.sk. Varenie zdravých a jednoduchých jedál je súčasťou môjho životného štýlu. Záleží mi na tom, aby moje recepty dobre chutili, vyzerali a aby z nich ľudia mali radosť."
Produkty k receptu
Koniec zoznamu





