Žihľava – viac ako len nepríjemná burina
Kontakt so žihľavou je zvyčajne nepríjemný a spojený s miernou bolesťou a pálením. Ako burinu ju likvidujeme motykou, rýľom a chemikáliami. Je to správne? Myslíme si, že nie. Čo tiež veľmi málo ľudí vie: žihľava je jednou z najstarších liečivých rastlín na svete. Čo okrem popŕhlenia táto rastlina dokáže?

Žihľava – bohatá na vitamíny a minerály
Táto rastlina obsahuje veľa minerálnych látok, životne dôležitých látok, stopových prvkov, draslík a vitamíny A a C. Ako teda najlepšie bojovať proti jarnej únave s rastlinkou, ktorá je taká bohatá na výživné látky? Dokazuje to aj porovnanie obsahových látok žihľavy a hlávkového šalátu:
100 g žihľavy obsahuje:
- vitamín C: 333 mg
- vitamín A: 0,74 mg
- železo: 7,8 mg
- horčík: 71 mg
- draslík: 410 mg
100 g hlávkového šalátu obsahuje:
- vitamín C: 13 mg
- vitamín A: 0,13 mg
- železo: 1,1 mg
- horčík: 11 mg
- draslík: 224 mg
Žihľava však nie je dobrá len pre človeka. Je tiež schopná „dekontaminovať“ znečistenú pôdu, v ktorej rastie. Reguluje obsah železa v pôde, a tým pozitívne ovplyvňuje všetky rastliny vo svojom okolí. Ako rastlina vytvárajúca dusík väčšinou kopíruje obrábané pôdy a rastie zvlášť dobre na pohnojených, človekom obrábaných pôdach. V divej prírode sa s ňou stretávame len zriedka.
Najlepší čas na zber žihľavy
Žihľavu je najlepšie zberať od marca do augusta, pretože vtedy sú bylinky mimoriadne čerstvé a šťavnaté. Pri zbere pozor: najlepšie je nosiť rukavice, aby pŕhlivé chlpy nespôsobovali nepríjemné pľuzgieriky. Ale nebojte sa, len čo sa listy spracujú, už vôbec nepália a dajú sa bez obáv zjesť.
Tip na použitie žihľavy ako potraviny: Používajte mladé listy, ktoré práve vyrašili zo zeme.
Recepty zo žihľavy
Recept: žihľavový čaj ako jarná kúra
- 1-2 čajové lyžičky čerstvých alebo sušených listov žihľavy (nakrájaných, resp. rozdrvených na malé kúsky)
- ¼ litra vriacej vody
Listy žihľavy zalejte vriacou vodou, nechajte 5 až 10 minút lúhovať, čaj sceďte a pite po malých dúškoch.
Recept: Vychutnajte si žihľavu ako zeleninu (4 porcie)
- 1 ½ kg čerstvých končekov žihľavy
- 50 g údenej slaniny
- 1 stredne veľká cibuľa
- štipka soli
- štipka korenia
- voda
- trocha múky
- šľahačka
- Čerstvo nazberané končeky žihľavy umyte a oblanšírujte.
- Potom žihľavu zomeľte na mäsovom mlynčeku, podlejte vodou, dochuťte soľou a korením a povarte domäkka.
- Zo slaniny, cibule a múky pripravte cibuľovo-slaninovú zápražku, pridajte k zelenine a priveďte do varu.
- Nakoniec pridajte šľahačku.
Žihľava v starostlivosti o vlasy
Rastlina je vhodná nielen na konzumáciu, ale nájde svoje využitie aj v starostlivosti o vlasy. Veľké množstvo vitamínov, trieslovín, minerálnych solí a aminokyselín posilňuje pokožku hlavy a podporuje rast vlasov.
Vyskúšajte aj vy vlasovú kozmetiku so žihľavovým extraktom. Pozrite si našu online ponuku už dnes na mojadm.sk!


