Hlavná navigáciaNavigácia kategóriíHlavný obsah

Žihľava – viac ako len nepríjemná burina

Kontakt so žihľavou je zvyčajne nepríjemný a spojený s miernou bolesťou a pálením. Ako burinu ju likvidujeme motykou, rýľom a chemikáliami. Je to správne? Myslíme si, že nie. Čo tiež veľmi málo ľudí vie: žihľava je jednou z najstarších liečivých rastlín na svete. Čo okrem popŕhlenia táto rastlina dokáže?

Žihľavový čaj

Žihľava – bohatá na vitamíny a minerály 

Táto rastlina obsahuje veľa minerálnych látok, životne dôležitých látok, stopových prvkov, draslík a vitamíny A a C. Ako teda najlepšie bojovať proti jarnej únave s rastlinkou, ktorá je taká  bohatá na výživné látky? Dokazuje to aj porovnanie obsahových látok žihľavy a hlávkového šalátu:

100 g žihľavy obsahuje: 

  • vitamín C: 333 mg
  • vitamín A: 0,74 mg
  • železo: 7,8 mg
  • horčík: 71 mg
  • draslík: 410 mg

100 g hlávkového šalátu obsahuje:

  • vitamín C: 13 mg
  • vitamín A: 0,13 mg
  • železo: 1,1 mg
  • horčík: 11 mg
  • draslík: 224 mg

Žihľava však nie je dobrá len pre človeka. Je tiež schopná „dekontaminovať“ znečistenú pôdu, v ktorej rastie. Reguluje obsah železa v pôde, a tým pozitívne ovplyvňuje všetky rastliny vo svojom okolí. Ako rastlina vytvárajúca dusík väčšinou kopíruje obrábané pôdy a rastie zvlášť dobre na pohnojených, človekom obrábaných pôdach. V divej prírode sa s ňou stretávame len zriedka.

Najlepší čas na zber žihľavy

Žihľavu je najlepšie zberať od marca do augusta, pretože vtedy sú bylinky mimoriadne čerstvé a šťavnaté. Pri zbere pozor: najlepšie je nosiť rukavice, aby pŕhlivé chlpy nespôsobovali nepríjemné pľuzgieriky. Ale nebojte sa, len čo sa listy spracujú,  už vôbec nepália a dajú sa bez obáv zjesť.

Tip na použitie žihľavy ako potraviny: Používajte mladé listy, ktoré práve vyrašili zo zeme.

Recepty zo žihľavy

Recept: žihľavový čaj ako jarná kúra

  • 1-2 čajové lyžičky čerstvých alebo sušených listov žihľavy (nakrájaných, resp. rozdrvených na malé kúsky)
  • ¼ litra vriacej vody

Listy žihľavy zalejte vriacou vodou, nechajte 5 až 10 minút lúhovať, čaj sceďte a pite po malých dúškoch.

Recept: Vychutnajte si žihľavu ako zeleninu (4 porcie)

  • 1 ½ kg čerstvých končekov žihľavy
  • 50 g údenej slaniny
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • štipka soli
  • štipka korenia
  • voda
  • trocha múky
  • šľahačka
  1. Čerstvo nazberané končeky žihľavy umyte a oblanšírujte.
  2. Potom žihľavu zomeľte na mäsovom mlynčeku, podlejte vodou, dochuťte soľou a korením a povarte domäkka.
  3. Zo slaniny, cibule a múky pripravte cibuľovo-slaninovú zápražku,  pridajte k zelenine a priveďte do varu.
  4. Nakoniec pridajte šľahačku.

Žihľava v starostlivosti o vlasy

Rastlina je vhodná nielen na konzumáciu, ale nájde  svoje využitie aj v starostlivosti o vlasy. Veľké množstvo vitamínov, trieslovín, minerálnych solí a aminokyselín  posilňuje pokožku hlavy a podporuje rast vlasov.

Vyskúšajte aj vy vlasovú kozmetiku so žihľavovým extraktom. Pozrite si našu online ponuku už dnes na mojadm.sk!

Produkty k článku

Koniec zoznamu

Vhodné produktové kategórie