Brainfood: Dôležité vitamíny pre mozog
Mozog je zo všetkých telesných orgánov najväčším žrútom energie. Tvorí približne 2% hmotnosti tela, ale pre svoju činnosť spotrebuje približne 20% prijatej energie. Na to, aby náš mozog pracoval čo najlepšie, musí mať zabezpečený pravidelný prívod krvi s primeranou hladinou glukózy.
Mozgové bunky nedokážu glukózu skladovať, preto ich musíme priebežne prijímať stravou. Cieľom je pomocou výživy udržiavať mentálnu aktivitu na funkčnej úrovni a zvyšovať našu psychickú výkonnosť. S rastúcou aktivitou mozgu rastie aj spotreba energie. Keď začnú vybrané centrá mozgu pracovať, rozšíri sa v nich krvné riečisko, zvýši sa prítok krvi, a tým aj prísun glukózy.

dm drogerie markt
Čas načítania 5 min.
•
25.8.2025

Zásady správneho stravovania:
1. Vyvážená strava
Stále platí, že najlepšou potravou pre náš mozog je vyvážená strava, ktorá obsahuje všetky makroživiny: tuky (15 - 20%), bielkoviny (30 - 35%) aj sacharidy (45 - 50%).
2. Pravidelná strava
Jedzte pravidelne 3 x denne. Každý deň začnite raňajkami, nezabudnite na obed a večeru. Ideálne je zabezpečiť telu prísun výživy v podobných časoch dňa.
3. Bez radikálnych diét
Nedržte radikálne diéty s nedostatočným prísunom energie!
4. Kyslík
Naplánujte si pravidelné prechádzky a aktivity vonku ideálne v prírode. Mozog spotrebuje na svoju činnosť dostatok kyslíka. Ani najlepšie prepracovaným vyváženým jedálničkom nenahradíme mozgu kyslík potrebný na optimálne prekrvenie.
5. Stimulačné látky
Doprajte si maximálne 2-3 kávy alebo čaju denne. Nepreháňajte to s užívaním kofeínu a iných stimulačných látok počas dňa. Pôsobia krátkodobo, vytvárajú závislosť a po ich vysadení spôsobia útlm aktivity nervovej sústavy.
6. Spánok
Doprajte telu každý deň 7-8 hodín spánku.

Zložky a potraviny, ktoré majú vplyv na činnosť mozgu
Existujú potraviny, ktoré preukázateľne podporujú sústredenie, pamäť a schopnosť učiť sa nové veci. Väčšinou za tým stoja najrôznejšie bioaktívne a esenciálne látky, ako sú napríklad omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty, alkaloidy alebo niektoré špecifické aminokyseliny.
Omega-3 mastné kyseliny
Tvoria kľúčovú súčasť štruktúry mozgu. Ich dostatočný príjem zlepšuje kognitívne schopnosti a zvyšuje odolnosť v stresových situáciách. Ide o mastné kyseliny, ktoré sú stavebnými kameňmi membrán mozgových a nervových buniek. Najlepším zdrojom omega-3 mastných kyselín sú sladkovodné a morské ryby, ale môže to byť aj listová zelenina, rastlinné oleje, ľanové a chia semienka, tekvicové semienka, vlašské orechy a morské riasy.
Sacharidy
Zo sacharidov sa odporúča ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, cestoviny, ryža, bulgur, kus kus, pohánka a strukoviny. Tieto potraviny obsahujú glukózu aj fruktózu, ktorú vie mozog rýchlo použiť. Vyhnúť by sme sa mali bielemu cukru a výrobkom s jeho obsahom. Biely cukor cukor sa rýchlo vstrebáva do krvi a telo reaguje na to zvýšeným vylučovaním inzulínu z pankreasu. Inzulín rapídne znižuje hladinu cukru v krvi, často až pod hranicu hypoglykémie. Nízka hladina cukru v krvi spôsobí, že náš mozog nemá energiu a nemôže pracovať. V tomto stave si väčšinou dáme niečo sladké, čím nám cukor vyletí hore a opäť spadne dole. Tento kolísavý dej sa nám neustále opakuje. Môže to vyvrcholiť agresivitou, nervozitou a nesústredenosťou.
Kakao a horká čokoláda
Kakao a čokoláda s obsahom kakaa 70% a viac sú potraviny nabité prírodnými flavonoidmi, čo sú látky s antioxidačným účinkom. Flavonoidy prechádzajú do mozgu, kde priamo podporujú mozgovú činnosť.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje aminokyselinu theanín, ktorá má pozitívny vplyv na myslenie a pamäť. Denná dávka sú 2 šálky zeleného čaju denne.
Vajcia
Vajcia patria medzi najbohatšie prirodzené zdroje cholínu – nenahraditeľnej živiny, ktorá má pre nervovú sústavu nezastupiteľný význam. Z cholínu sa v tele tvorí neurotransmiter acetylcholín, ktorý je zodpovedný za správnu funkciu svalov a nervovej sústavy.
Šťava z červenej repy
Červená repa patrí medzi najbohatšie prirodzené zdroje dusičnanov. Každých 100 ml šťavy z nej obsahuje približne 250 mg dusičnanov. Dusičnany zlepšujú duševné a kognitívne funkcie rozšírením krvných ciev, čím zvyšujú prietok krvi do mozgu. Ukázalo sa, že obzvlášť červená repa zlepšuje prietok krvi do predného laloku mozgu, čo je oblasť spojená s myslením na vyššej úrovni, ako je rozhodovanie a pracovná pamäť.
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.
Koniec zoznamu