Diétovanie: áno alebo nie?
Poznáte stav, že vám už žiadna diéta nechce zabrať? Máte pocit, že už by nepomohlo, ani keby ste prestali jesť úplne. Vaša váha má tendenciu skôr pomaly rásť ako klesať. Častokrát si vtedy myslíte, že je to vekom, že váš metabolizmus sa spomalil a jednoducho sa nedá s ním nič robiť.

dm drogerie markt
Čas načítania 3 min.
•
7.6.2023

Nechcete však ďalej priberať a tak prijímate stále menej potravy. Keď sa pozriete okolo seba a vidíte, koľko jedia iní ľudia, kolegovia, kamaráti, ste frustrovaní a nahnevaní. Prečo oni môžu jesť viac a nepriberajú ako ja?
Čo spôsobuje časté diétovanie?
Diéty a nepravidelné nevyvážené stravovanie telu veľmi neprospieva. Niekto zvolí chudnutie pomocou štiav a smoothie, niekto si namieša proteínový koktail namiesto jedla. Počas diéty sa zväčša zníži množstvo prijatej potravy, prípadne časť potravy vynecháte úplne.
Počas diéty sa vaše organizmus musí vysporiadať s menším množstvom potravy, je však nastavený prežiť a tak sa prispôsobí. Naučíme ho spracovať menej a tak zvýšime jeho prirodzený inštinkt robiť si väčšie zásoby z prijatej potravy.
Aj keď na váhe vidíme rýchly úbytok, zväčša tento pokles nie je zo žiadanej tukovej hmoty. Diéta spôsobí zmenu obsahu čriev, poklesne časť svalov, vody a klesne percento podkožného tuku. Tieto 4 zložky môžu tvoriť od 3 do 15 kg v závislosti od počiatočnej hmotnosti. Po ukončení diéty máme teda menšiu váhu, ale aj menej svalovej hmoty, ktorá nám pomáha spaľovať viac energie. Najnebezpečnejší vnútrobrušný alebo orgánový tuk neznížime rýchlou diétou.
Keď po určitom čase opäť zaradíte do jedálnička plnohodnotnú stravu, aj keď plnú zdravej zeleniny a ovocia, telo jednoducho pokračuje vo vyššom tvorení zásob a vy to vidíte na rýchlo nabiehajúcej váhe.
Čím má telo viac svalovej hmoty, tým viac spaľuje a tým metabolizmus rýchlejšie pracuje. Keď držíte takýchto diét viac, postupne sa dopracujete k väčšiemu percentu tukovej hmoty a k pomalšiemu metabolizmu.
Môžete jesť bez strachu z priberania na váhe?
Každý z nás je individuálny a má iný východiskový stav. Jeho metabolizmus je daný množstvom interných a externých vplyvov počínajúc zložením stravy, zdravotným stavom, štýlom života, každodenným pohybom, stresovým zaťažením a podstatným faktorom sú aj časté zmeny v stravovaní.
Ako opäť naštartovať spomalený metabolizmus?
Odpoveď je paradoxne jedením. Nastavením tela na pravidelný režim a vyvážené stravovanie. Pravidelným prísunom živín sa telo postupne dostane do rovnováhy a začne sa efektívne zbavovať nadbytočných zásob. Dodržiavaním pravidelného stravovania sa naše telo postupne dostane do svojej ideálnej hmotnosti. Prichádza aj zdravotné zlepšenie, prílev energie a spomalenie procesu starnutia.
Z čoho má byť zložený váš tanier?
Váš jedálniček by mal byť pestrý, zložený zo širokého spektra živín. Vyvážený tanier obsahuje plnohodnotné bielkoviny, zdravé tuky, čerstvú zeleninu, ovocie a celozrnné obilniny. Polovicu taniera tvorí zelenina a celozrnná príloha a druhá polovica je rozdelená medzi kvalitné tuky a bielkoviny.
Autorkou článku je Mgr. Zuzana Líšková
Mgr. Zuzana Líšková pomáha ľuďom dosiahnuť prirodzenú hmotnosť. Je to jej každodennou prácou a zároveň koníčkom v rámci jej vlastnej praxe a projektu Jedz Bystro, ktorý spája reštauráciu a výživové poradenstvo. Nie je zástankyňou radikálnych diét, krátkodobých zmien v stravovaní, hladoviek alebo jednotvárnych štýlov stravovania. Snaží sa ľuďom pomôcť zmeniť svoje každodenné stravovacie návyky. Nájdete ju aj na instagramovom profile @jedzbystro.