Prečo sa stať vegánom?
Greenfluencerka Natáia Pažická nám prezradila jej skúsenosti s vegánstvom.
Bývalá milovníčka mäsa, pracovala približne pred 8 rokmi ako modelka v LA. Práve vtedy začala objavovať informácie o podmienkach chovu zvierat a rozhodla sa skoncovať s podporovaním tohto priemyslu.
Vedeli ste, že na chov dobytka využívame 83 % všetkej poľnohospodárskej pôdy, čo je plocha vo veľkosti Austrálie, Číny USA a EÚ spoločne? Taktiež je chov dobytka zodpovedný za 60 % agro emisií aj napriek tomu, že mliečne produkty a mäso poskytujú celosvetovo v strave iba 18 % kalórii a 37 % bielkovín. Čo znamená, že pri raste obyvateľstva nie je šanca nakŕmiť všetkých ľudí.
Ako sa stravuje Natália?
Priznala, že nie je 100 % vegánkou, občas si dopraje aj kurací vývar alebo kvalitné vajíčka či syr, avšak jej strava je skoro kompletne rastlinná, mäso sa snaží nekonzumovať už 8 rokov. Občas sa niečo pritrafí a svoje stravovanie naruší, ale usiluje sa o to, aby ho dodržiavala.
Aj vy sa môžete zamyslieť nad dopadom stravovania, práve veganuár je skvelou šancou ako vyskúšať nové chute, nové recepty a nové alternatívy, na základe čoho si môžete vyskladať čo vám chutí viac a čo menej a vytvoriť si tak do budúcna nové zvyky.
Ak by sa vám zdalo vegánstvo na začiatok príliš veľkým skokom, môžete si vyskúšať stať sa tzv. flexitariánom: vynechávať mäso napríklad 3x do týždňa alebo naopak, dopriať si mäso 1 – 2x do týždňa, čo urobí určite viac, ako by ste si mysleli.