Ekologické pečenie: jednoduché a vegánske
Pri vegánskom pečení sa nepoužíva mlieko, smotana ani vajcia. Ale ako piecť bez nich?

dm drogerie markt
Čas načítania 3 min.
•
27.10.2023

Kto si myslí, že pri vegánskom spôsobe stravovania sa musí vzdať chutných sladkých pokrmov ako sú koláče, torty alebo čokoládové muffiny, zrejme ešte neobjavil vhodné alternatívy. Prísady ako vajcia, smotana a mliečna čokoláda sa dajú veľmi ľahko nahradiť – výsledok chutí rovnako dobre a navyše prispeje k zníženiu emisií CO₂. Dobré nielen pre klímu, ale aj pre hlavu: pri experimentovaní s vegánskymi alternatívami rozvíjate svoju kreativitu. Predstavíme vám tri zelené nápady, ktoré vo vás prebudia chuť na vegánske pečenie.
Nápad č. 1: Jablkové pyré ako náhrada vajec
Dostali ste chuť na krásne voňavú a šťavnatú bábovku, ale nemáte doma vajcia? Tento tajný vegánsky tip by mal poznať každý milovník koláčov. Muffiny, bábovky a podobné pečivo totiž možno ľahko pripraviť aj bez vajec. 60 až 70 g jablkového pyré nahradí jedno vajce a dokáže spojiť prísady! Jablková chuť sa počas pečenia takmer úplne stratí a čokoládové muffiny a iné dobroty sú šťavnaté a pevné.
Bio chutí o to viac: dmBio jablkové pyré s bio certifikátom obsahuje výhradne jablká z biologického poľnohospodárstva a je označené bio pečaťami.
Koniec zoznamu
Nápad č. 2: Horká čokoláda namiesto mliečnej
Čokoláda často obsahuje mlieko, pri výrobe ktorého sa do ovzdušia uvoľňujú skleníkové plyny. Viac mlieka v čokoláde znamená aj viac CO₂. Milovníci horkej čokolády si na rozdiel od fanúšikov mliečnej pochúťky nemusia robiť ťažkú hlavu z uhlíkovej stopy svojej tabuľky čokolády, pretože horká čokoláda väčšinou neobsahuje kravské mlieko. Ďalšou výhodou sú biologické prísady a ekologický obal bez hliníkovej fólie.
Koniec zoznamu
Nápad č. 3: Ovsený krém na varenie namiesto smotany
Smutný rekord: smotana a syr patria medzi potraviny, ktoré najviac škodia klíme. Na ich výrobu sa spotrebuje veľmi veľa mlieka, čo spôsobuje emisie CO₂ – čím vyšší je obsah tuku v konečnom výrobku, tým horšie pre klímu. Našťastie existujú vegánske alternatívy, ktoré dodajú pečeným pokrmom rovnakú krémovú chuť – napríklad ovsený krém na varenie. Sú vhodné na zjemnenie omáčok, nákypov, polievok a dokonca aj múčnikov.
Tak poďme na to. Vezmime do ruky varechu a zmeňme spôsob myslenia!