Letná DIY dekorácia: kvetinové medailóny zo slaného cesta
Slané cesto je obľúbená klasika z detstva. Nie sa čo čudovať, pretože táto modelovacia hmota sa dá ľahko vyrobiť iba z niekoľkých prísad a má všestranné využitie.

Zo slaného cesta možno zhotoviť rôzne tvary a figúrky a vďaka svojmu prírodnému zloženiu je cesto ideálne na modelovanie s deťmi.
Môžete z neho vyčariť napríklad krásne medailóny so sušenými kvetmi. Tie potom môžete ako malé prívesky priviazať na darčeky, alebo ich zviazať a zavesiť doma či na balkóne ako nástennú dekoráciu alebo veternú zvonkohru.
Priamo z letnej lúky
Na ozdobenie príveskov sú vhodné čerstvé kvety a trávy, ktoré predtým vylisujete alebo ich necháte niekoľko dní sušiť v hrubej knihe medzi vrstvami kuchynského papiera. Kvety a trávy by mali byť čo najviac ploché a nie príliš veľké. Ideálne sú malé kvietky divo rastúcich rastlín. V lete sú ich plné lúky, ale ich krása vždy rýchlo pominie. Vďaka tomuto kreatívnemu nápadu môžete krásu kvetov zachovať a preniesť leto k vám domov.
Na výrobu slaného cesta potrebujete iba 4 prísady:
2 hrnčeky múky
1 hrnček jemnej kuchynskej soli
1 hrnček vody
1 polievkovú lyžicu oleja
Na prívesky:
- lisované kvety, trávy...
- valček na cesto
- slamku
- papier na pečenie
- pohár na vykrajovanie
- šnúrky na zavesenie
1. Vymieste slané cesto
Všetky prísady zmiešajte a dôkladne premieste rukami, kým sa nevytvorí vláčne homogénne cesto. Cesto je dokonalé vtedy, keď sa už nelepí na prsty. Môžete pridať trochu vody (ak je cesto príliš suché) alebo trochu múky (ak je cesto príliš lepkavé). Mimochodom, slané cesto sa dá veľmi ľahko zafarbiť. Na zafarbenie sú vhodné koreniny ako paprika, kari a kurkuma alebo potravinárske farbivo.
2. Vykrojte kruhy
Na podložke posypanej múkou alebo priamo na papieri na pečenie vyvaľkajte cesto valčekom na hrúbku asi 5 – 6 mm. Pomocou formičiek alebo malého pohára vykrojte z cesta niekoľko kruhov.
3. Poukladajte kvety
Na kruhy z cesta poukladajte vopred usušené kvety a opatrne ich pritlačte prstami, prípadne po nich prejdite valčekom, aby malo cesto hrúbku 3 – 4 mm. Nakoniec urobte slamkou alebo špajľou do cesta malú dierku na zavesenie prívesku.
4. Usušte na vzduchu
Aby kvety aj po usušení zostali pekné a zachovali si farbu, nedávajte medailóny do rúry – ako je to v prípade slaného cesta bežné – ale nechajte ich usušiť na čerstvom vzduchu. Síce to trvá trochu dlhšie, ale nevytiahne to z kvetov farbu a cesto nepopraská. Položte prívesky na dva až tri dni na papier na pečenie a pravidelne ich obracajte (dĺžka schnutia závisí od hrúbky príveskov).
5. Zaveste medailóny
Na záver prevlečte cez vopred urobený otvor peknú stužku alebo šnúrku a kvetinové medailóny zaveste.
Ak vám zvýšilo cesto, môžete ho dať do vzduchotesnej nádoby alebo do pohára so skrutkovacím uzáverom a skladovať v chladničke. Takto uskladnené cesto vydrží asi jeden týždeň.
Koniec zoznamu







